Braziliaanse bijen bestrijden niet altijd even makkelijk

Het Korps Brandweer Suriname (KBS) is bij uitstek de instantie waaraan gedacht wordt bij het aantreffen van Braziliaanse bijen in en rondom het huis. De geel zwarte bijen staan bekend om hun potentieel fatale steken. De brandweer beschikt over een afdeling bijen welke speciaal is belast met de bestrijding, laat Olten Pinas, adjunct-hoofd brandmeester, weten. De afdeling is uitgerust met speciale pakken tegen de aanvallen van de ‘killer bees’ en andere toebehoren voor de effectieve bestrijding. Hoe vaak meldingen binnenkomen is niet concreet aan te geven, maar de dienst merkt op dat er jaarlijks meldingen zijn van Braziliaanse bijen, ook in deze periode.

Op verschillende soorten terreinen kunnen mensen in aanraking komen met deze vliegende insecten. Pinas noemt confrontaties zelfs tot op begraafplaatsen en tijdens ontbossingen. De insecten houden ook van oude televisies of oude auto’s waar er onaangename ontmoetingen kunnen plaatsvinden. De brandweer heeft ook al vaker meegemaakt dat personen zelfs in de klerenkast verrast zijn geworden met de aanwezigheid van Braziliaanse bijen.

De brandweer kan ervoor kiezen om de bijen in de avonduren te bestrijden. Pinas licht toe dat de insecten in het donker slecht zien. Doorgaans wordt er dan petroleum gebruikt om de bijen dood te spuiten.

De diensten van de brandweer zijn in principe kosteloos. “Bij een verkasting vragen wij de klanten om een BOB-spuitbus te kopen.” Pinas merkt op, dat de brandweer in een aantal gevallen dan wel stuit op onbegrip van het publiek, omdat de mensen aangeven geen geld te hebben om een spuitbus te kopen. “En in het geval van een verkasting vragen we de mensen om twee spuitbussen te kopen”, verduidelijkt hij. “Dat kost wel wat”, vult hij aan. Dagblad Suriname ging na wat een grote BOP kost en de prijs is per bus gemiddeld SRD 90.

De brandweerman geeft tot slot aan dat ondanks, dat de dienst beschikt speciale pakken en pompen waarmee het werk wordt gedaan, de middelen schaars zijn en dat men zich inzet om de gemeenschap te dienen. Het advies van de brandweer is om de omgeving schoon te houden om de kans op ongedierte te verkleinen.

RB

(Klik hier en lees een op 7 april in Dagblad Suriname verschenen artikel over de Braziliaanse bij/killer bee en de herkomst van het dodelijke insect.)

error: Kopiëren mag niet!