Banken en overmakingskantoren verdienen aardig aan valuta overmakingen

Uitgaande van vele miljoenen aan valuta die jaarlijks door familie in het buitenland naar Suriname worden gestuurd, blijkt er toch aardig wat aan de strijkstok te blijven hangen voor de banken en de geldovermakingskantoren.

Geldovermakingen, vooral uit Nederland naar familie in Suriname, gebeuren sinds jaar en dag. In economisch moeilijke tijden, zoals thans het geval is in Suriname, is de enkele honderd Euro die menigeen van een familielid of kennis opgestuurd krijgt, een grote uitkomst. Het is een zeer welkome aanvulling op het salaris en daarmee kan men de maand redelijk goed rondkomen. Eindelijk kan daarmee bijvoorbeeld het nodige onderdeel van de auto worden aangeschaft, het lekkende dak van de woning worden aangepakt of de extra kosten voor schoolspullen voor de kids worden gedekt. De regelmatige drukte van belang bij de diverse overmakingskantoren de afgelopen tijden spreekt boekdelen.

Het totaalbedrag aan valuta dat jaarlijks via de zogenaamde familie overmakingen naar Suriname wordt overgemaakt fluctueert, en is er ook een verband te zien tussen de hoeveelheid geld dat jaarlijks wordt overgemaakt en de economische situatie. Als het slecht gaat met de economie, springen familieleden in het buitenland in met meer steun. 

Er wordt aardig verdiend

Met de miljoenen aan valuta die naar Suriname worden overgemaakt blijkt bij nader inzien toch ook aardig wat aan de strijkstok te blijven hangen voor de geldovermakingskantoren en bankinstellingen. Om geld via de overmakingskantoren in Nederland naar Suriname te versturen geldt tot een bedrag van Euro 200 een fee van Euro 7. Voor een bedrag tot Euro 500 betaalt men Euro 12, en voor een bedrag tot Euro 1.000 is dat Euro 17. Dagblad Suriname verneemt, dat in Nederland de regeling geldt dat men jaarlijks niet meer dan Euro 5.000 mag overmaken. Bij ontvangst van het geld hier in Suriname bij het overmakingskantoor betaalt men geen kosten. Bij de algemene banken wel. De bank brengt een commissie in rekening van 0,25 procent van het overgemaakte bedrag, tot een maximum van US$/Euro 50. Daar bovenop brengt zij US$/Euro 5  aan overmakingskosten, en mogelijke kosten voor de buitenlandse bank van US$/Euro 35 in rekening.  Voor uitgaande overmakingen gelden weer andere tarieven, waaronder ook nog omzetbelasting. Bij de geldovermakingskantoren  geldt voor uitgaande overmakingen een tarief van US$/Euro 15 per US$/Euro 100. 

Uit bekomen cijfers uit de financiële wereld blijken in 2019 de overmakingen uit het buitenland naar Suriname ruim US$ 96 miljoen te bedragen, in 2020 US$ 124 miljoen en voor dit jaar is het verwachte bedrag rond de US$ 150 miljoen. Uitgaande van de fees die in rekening worden gebracht blijkt, dus voor de overmakingskantoren en de banken toch behoorlijk wat aan de strijkstok te blijven hangen.

SS

error: Kopiëren mag niet!