“Alles is onbetaalbaar geworden en daardoor zijn mensen in een bepaalde situatie komen te verkeren”

“De huurbetalingen zijn niet gegarandeerd door deze situatie. Ook dagelijkse voeding voor het gezin op tafel zetten. Vanwege de Covid-19-uitbraak in Suriname is het inkomen van haast een ieder drastisch gedaald. In de afgelopen perioden hebben mensen hun onderdak verloren, anderen hebben een goede compensatie gehad om nog onderdak te kunnen hebben of anderen wordt aangegevn elders te zoeken vanwege gebruik van het pand en erf”, zegt Emain tegenover Dagblad Suriname.

“Denk bijvoorbeeld aan marktverkopers, hosselaars, schoonmaaksters of mensen in de bouwsector. Hun werk komt weg te vallen.” Emain, die samen met haar man en twee kinderen in een huurhuis woont, geeft aan dat zij gelukkig een huurder heeft die zich zelf kan verplaatsen in hun schoenen.

“In plaats van SRD 3.000 kunnen wij SRD 2.000 betalen voor de huur, maar dan moeten wij alles wel zelf onderhouden. Het betalen van stroom en water deden wij niet, maar dat moet nu wel. Beide zijn gemiddeld SRD 400. Maar, die grote korting op de huur betekent veel”, benadrukt Emain. “Ik ken mensen die  besloten hebben een ander onderdak te zoeken vanwege de prijs en nu nog erger in problemen zitten. Je kunt een goedkoper huis vinden, maar de afstand zegt ook veel. Zes bussen op een dag nemen, dan kom je uitgerekend ook op een hoog bedrag.”

“Een andere burger, die wenst anoniem te blijven, geeft aan dat hij zijn avonden in verlaten panden doorbrengt. “Ik heb mijn onderdak verloren, omdat ik geen huur meer kon betalen. Hoe doe je dat? De koers blijft maar stijgen en je salaris blijft van dezelfde waarde. Mijn werk heb ik nog behouden, maar het is ook een werk dagelijks op te staan, te gaan baden bij een vriend om fris eruit te zien. Het leven is echt rot. Je weet niet in welke piena men nu moet doorgaan om te kunnen overleven. Ik weet echt niet meer hoelang ik dit ga vol kunnen houden, maar er moet uiteindelijk een verandering komen in het beleid.”

Hisam zegt, dat hij het ook moeilijk heeft met het vinden van een betaalbaar onderdak. Hij woont in zijn voertuig, waarmee hij dagelijks naar het werk gaat. “Ik slaap in mijn auto, gelukkig een busje, samen met mijn pup overleven wij het zo”, zegt Hisam. “Het betalen van een kamer is geen oplossing. Je kan het eens in een week doen, maar niet elke dag zo bespaar je juist niet. Alles is onbetaalbaar geworden en dat heeft ervoor gezorgd dat mensen zich in bepaalde situatie bevinden.”

TM

error: Kopiëren mag niet!