Voorzitter Bankiersvereniging: ‘Zwaar misverstand dat alle fees er zijn om winst te maken”

Onlangs maakten BNets en de Surinaamse Bankiersvereniging bekend, dat aan de klant kosten in rekening gebracht gaan worden voor het opnemen van cash geld bij pinautomaten. Het zou gaan om bedragen die kunnen variëren van SRD 2,50 tot SRD 5. Velen in de samenleving zien hierin een middel van de banken om extra inkomsten te genereren uit de cash opnames bij pinautomaten. De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Steven Coutinho (zie foto top), ontkent dat echter in een reactie tegenover Dagblad Suriname.

BNets liet eind oktober weten, dat het optimaal beheren van het interbancaire netwerk gepaard gaat met het onderhoud van een veilige en robuuste IT-infrastructuur. Deze infrastructuur waarborgt, aldus BNets, de veiligheid, efficiency en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer aan de samenleving.

De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn volgens het bedrijf gebaseerd op US$-bedragen. Na de devaluatie van de SRD zijn de kosten in SRD aanzienlijk gestegen, aldus BNets. Alhoewel BNETS vanwege haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een verhoging van de kosten van een contante geldopname zo lang mogelijk uitgesteld heeft, ontkomt zij er niet aan om de verhoging van deze kosten aan de pinpasgebruiker door te belasten. Vanaf 15 november bedragen de kosten voor een contante geldopname bij een ATM van een andere bank dan waar de klant rekeninghouder is of bij een Cashpoint SRD 5,00. Voor de exacte kosten van een contante geldopname bij een ATM van de bank waar de klant rekeninghouder is, adviseert BNets berichtgeving van die bank te volgen.

“Banken verdienen hier echt niets aan”

Dagblad Suriname nam contact op met Steven Coutinho, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, om te vragen hoe dat bedrag van SRD 5 tot stand is gekomen en hoeveel pintransacties er jaarlijks zijn bij de pinautomaten. Hij verwijst in eerste instantie naar de bekendmaking van BNets om vervolgens toch wat uitgebreider te reageren: 

“Banken verdienen hier echt niets aan hoor. Wij zijn erop uit de kosten in rekening te brengen die wij oplopen. Denk dat het een zwaar misverstand is dat alle fees er zijn om winst te maken. Wij beseffen dat het economisch niet voortvarend gaat in het land, en daarom willen wij geen onnodige druk zetten op de portemonnee van onze klanten. Neemt niet weg, dat ook wij – net als zoveel andere bedrijven die prijzen moeten verhogen – kosten moeten doorberekenen aan onze gewaardeerde klanten.”

De governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, gaat in een eerste reactie eerst in wat Cashpoint meldt op haar website:

“Cashpoint is een samenwerking van De Surinaamsche Bank, de Finabank, Godo, de Hakrinbank, de Surinaamse Postspaarbank en de VCB Bank. Het uitgangspunt van deze samenwerking is het opzetten van een efficiënter, bankonafhankelijk netwerk van geldautomaten. ATM’s van deze banken in heel Suriname worden over een periode van 2 jaar overgenomen door Cashpoint. De kosten voor een geldopname bedragen SRD 2,50.”

“CBvS kan banken niet dwingend voorschrijven wat hun kosten en tarieven moeten zijn”

Roemer: “Strikt genomen heeft de Centrale Bank van Suriname geen instrumenten om de banken dwingend voor te schrijven wat hun kosten en tarieven moeten zijn. Het zijn de cliënten die keuzes moeten maken waar te bankieren op basis van concurrentie tussen banken. Echter, wordt dit bemoeilijkt wanneer banken overgaan tot kartelvorming en gemeenschappelijke kosten en tarieven introduceren. De Centrale Bank kan als toezichthoudster uiteraard altijd een beroep doen op de banken (morele aandrang) en hen wijzen op hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid.”

PK

error: Kopiëren mag niet!