Minister Abiamofo uiterst zwijgzaam over huidige status vergunningen actieve scalians op Surinaamse wateren

Het is vandaag de dag nog steeds onduidelijk wat de status is van de nog actieve, werkzame, scalians op de Surinaamse wateren. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei eind september vorig jaar, dat de vergunningen van scalianhouders niet worden ingetrokken, ze worden niet verlengd. Maar, tot wanneer de huidige vergunningen geldig zijn is vandaag de dag nog steeds niet bekend. Ondertussen verschijnen met regelmaat beelden, vooral op social media, van scalians die nog steeds aan het werk zijn op onder andere de Marowijnerivier.

De minister daarnaar herhaaldelijk gevraagd door Dagblad Suriname, hult zich in stilzwijgen. Hij verstrekt geen enkele informatie over wanneer vergunningen aflopen van de scalians die vandaag de dag nog steeds Surinaamse wateren en de daarin voorkomende biodiversiteit vervuilen.

De Fransen hebben daarentegen een duidelijke en heldere en rigoureuze aanpak van scalians aan de Franse zijde van de rivieren tussen Suriname en Frans Guyana. De Gendarmerie treedt hard op. Scalians worden in brand gestoken, doormidden gezaagd en veel materieel vernietigd. Suriname heeft echter de afgelopen jaren een gedoogbeleid gevoerd, wetende dat het sowieso bij wet verboden is om op open wateren te mijnen. Dat gedoogbeleid lijkt onverkort te worden voortgezet, ondanks de gedane uitspraken van minister Abiamofo. 

Toenmalig minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zei in juni 2020, dat het een uit de hand gelopen situatie is met de scalians in het Marowijnegebied. ‘Als je het mij vraagt, moeten de activiteiten volledig worden stopgezet.’ 

Woordvoerder Dylan de Gruijl van het WWF Guianas zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat de organisatie de toezegging van de regering, dat de vergunningen van scalians niet worden verlengd, toejuicht. “Dat is een belangrijke stap in het beschermen van rivieren en gemeenschappen die voor hun voedsel en transport afhankelijk zijn van de rivieren. We hebben er alle vertrouwen in dat de regering die belofte inlost.”

WWF Guianas: “Deze regering heeft nu de unieke gelegenheid om scalians tot het verleden te laten behoren”

“In onze Switi Watra campagne vragen we de regering er ook voor te zorgen, dat ook in de toekomst geen nieuwe vergunningen voor scalians meer worden verleend. Dat kan via een moratorium en aanpassing van de verouderde Mijnbouwwet, maar wellicht ook op andere manieren. Dat maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat de zeer schadelijke activiteiten van scalians in Suriname echt tot het verleden behoren, voor de natuur en gemeenschappen aan de rivieren. Deze regering heeft nu de unieke gelegenheid dat te regelen”, aldus Dylan de Gruijl.

Inmiddels is het november 2021 en nog steeds is de kwestie rond de scalians niet opgelost en zijn er nog diverse actief op rivieren en kreken. Zelfs bij het Anani strand te Brokopondo zijn scalians gesignaleerd. Het wordt tijd dat minister Abiamofo een transparant beleid voert, waar zijn regering immers voor staat. Maar, tot vandaag de dag is er geen sprake van enige openheid, transparantie, als het gaat om de geldigheid van vergunningen nog actieve scalianhouders.

PK

error: Kopiëren mag niet!