“Mijn vrienden en ik spelen niet zo vaak meer”

“Spelen wordt niet zo vaak meer gedaan als vroeger. Alles is veranderd en een ieder heeft het zo druk”, zegt Feronic. De 11-jarige die vroeger met vier andere vrienden vaak aan het spelen was, vindt dat er toch veel veranderingen zijn gekomen. 

“Mijn vrienden en ik spelen niet zo vaak meer op het veld of bij een van mijn andere vrienden thuis. Het is niet zo leuk, maar papa heeft gezegd dat wij niet vaak meer met elkaar kunnen spelen en nu al moeten leren hoe het leven is. Van mama mag ik wel op de vrijdag spelen, maar nu is een vriend van ons ook verhuisd. Hij vertelde aan mij, dat zijn ouders de huur niet meer konden betalen, maar dat wij als vrienden wel een keer weer zullen ontmoeten.” 

“Ook is de routine thuis veranderd. Met voedingsmiddelen wordt bezuinigd en mijn ouders werken nu de hele tijd”, zegt Feronic. “Wat hebben wij als kinderen gedaan om dit te krijgen? Ik begrijp dat er veranderingen zullen komen na elke president, maar dat ik zo snel volwassen moest worden wist ik niet.” Feronic zegt ook, dat hij wel goed gebruik maakt van de gelegenheid wanneer hij kan spelen. “Gelukkig kunnen wij dat nog voor twee uurtjes op de vrijdag of zaterdag. Wij spelen voetbal het meest en praten tori of helpen vaak genoeg ook met het erf schoon maken van een oma die verderop woont. Zij is ook alleen en dan zitten we vaak ook bij haar. De tijden van vroeger komen niet meer terug, dus we moeten maar gaan met de flow en kijken wat ons toch bezig kan houden”, aldus Feronic. 

“De situatie heeft mij wel veranderd”, zegt Melvin. “Spelen deed ik vaak met vrienden, maar nu werk ik en kan ik zo ook sparen.” De 13-jarige jongen stelt, dat hij niet vaak meer kon spelen met zijn vrienden vanwege de lockdown en verspreiding van het virus. Zijn ouders zijn heel voorzichtig en vonden het beter hem gewoon thuis op het erf te laten met zijn broertje. Zijn oom ,die een eigen zaak heeft, vroeg hem dan om te helpen en zo ook een zakcentje te verdienen. Zijn ouders vonden dat idee goed. Die oom woont twee huizen verder en hij hoeft ook niet uit huis.  Melvins taak bij zijn oom is nu om door te nemen of de bestellingen lopen die men maakt en of ze de juiste dingen ontvangen.

“Levering doet een andere werknemer van mijn oom, dus dat hoef ik niet te doen. Het voordeel voor mij is dat ik nu snel met de computer om kan leren gaan en zelf kan leren sparen. De straten leer ik ook kennen zodra mijn oom een lading moet ophalen, dus ik geniet op deze manier.”

TM

error: Kopiëren mag niet!