Still I Rise project: De impact van de Covid-pandemie op het leven van jongeren

Stichting GUDU SIRI in samenwerking met Suriname America Alumni Association organiseren het “Still I Rise” project. Bij dit project worden virtuele sessies georganiseerd op 29 oktober, 5-, 12- en 19 november. 

De oprichter van stichting GUDU SIRI is Karina Berghout. Regiljo Nijman van Conscious Coaching is in dit project een partnerschap met Berghout aangegaan. “GUDU SIRI gelooft namelijk in partnerschap om doelstellingen te bereiken”, zegt Nijman in een reactie tegenover Dagblad Suriname.

Nijman geeft aan, dat de naam GUDU SIRI (GUDU = rijk/ SIRI = zaad) een mooie uitdrukking van het doel van de stichting is. “De stichting houdt zich bezig met maatschappelijke uitdagingen waarmee gemarginaliseerde groepen worden geconfronteerd. Daarmee streeft ze ernaar om het rijke zaad waar Suriname mee gezegend is te voeden en tot zijn volledige bloei te laten komen.”

Op de vraag waarom er gedacht is aan het opzetten van een online platform voor jongeren zegt Nijman: “De Covid-pandemie in Suriname heeft een enorme impact gehad op de jongeren van Suriname. Nadat de school bijna een jaar gesloten is geweest en velen hun deeltijdbaan in de horeca, restaurants en winkels hebben verloren, hebben bijna alle jongeren te maken gehad met een ongelooflijk verlies van het persoonlijk contact, waar ze zo gewend aan zijn.” Ook stelt hij dat er daarbij ook gedacht moet worden aan de emotionele problemen en mentale uitdagingen, door de stress thuis waar de jongeren nu meer mee geconfronteerd worden. Ook het gebrek aan richtlijnen of structurele oplossingen door externe instellingen zoals de overheid draagt ​​volgens hem bij aan de hachelijke situatie waarin deze doelgroep zich bevindt. “Er is voor jongeren op dit moment geen gezonde uitlaatklep waar zij zich kunnen uiten over de impact die de Covid-pandemie op hun leven heeft gehad en nog steeds heeft.”

Dit platform is volgens hem de eerste stap om wel de gelegenheid te bieden aan jongeren om met elkaar te praten over hoe deze situatie hun leven heeft veranderd, wat de uitdagingen zijn en wat ze nodig hebben om zich weer goed te kunnen herstellen.

“Still I Rise” project

Still I Rise is de titel van het beroemde gedicht van Maya Angelou, aldus geeft Nijman te kennen en dat betekent: Ondanks alles, zal ik blijven groeien; Awinsi san mi e tan gro. “Surinaamse jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar hebben sinds het begin van de Covid-pandemie (maart 2020) in Suriname te maken gehad met drastische veranderingen in hun leven en hebben nu hulpmiddelen nodig om te herstellen en gezond te blijven. Vanuit dit standpunt in gedachten, worden er vanuit meerdere districten virtuele seminars georganiseerd.”

“Het virtueel seminar heeft een “panel” bestaande uit jongerenwerkers van jongerenorganisaties (vaak jongeren zelf), alumni van de Amerikaanse ambassade, een professional in persoonlijk, educatief en mentaal welzijn van jongvolwassenen. In de virtuele sessies worden jongeren door het panel uitgenodigd om hun ervaring te delen in het omgaan met deze uitdagende omstandigheden. Ook worden ze uitgenodigd om aan te geven wat ze nu nodig hebben om zichzelf weer op te pakken en hun ontwikkeling op een gezonde manier voort te zetten.”

Nijman zegt verder, dat de focus voornamelijk zal liggen op de gebieden geestelijke gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, studie- en loopbaanontwikkeling. Het belangrijkste doel van deze online sessies is het verzamelen van informatie over bovengenoemde gebieden. “Op basis van deze informatie worden strategieën ontworpen die passen bij de behoeften van deze doelgroep voor de korte en lange termijn.”

SK

error: Kopiëren mag niet!