Pt. Nitin Jagbandhan: “Divali zonder lichtjesoptocht”

Het religieuze festijn Divali staat voor de deur. Pt. Nitin Jagbandhan is secretaris Priesterraad van de Vereniging Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname. 

De Divali viering duurt 5 dagen, de eerste dag wordt Dhanteras genoemd, de tweede dag is bekend als Chotti Divali (kleine Divali), Divali is de dag welke geheel in het teken staat van de godin Laxmi. De volgende dag is het Govardhan-Puja, deze dag is opgedragen aan god Krishna. De laatste dag is bekend als Bhaiya-Dooj, hetzelfde als Raksha Bandhan. Zodoende is het dus ingepland volgens het Hindoeïsme en kan Divali niet eerder gevierd worden.

“Het is gebruikelijk dat voor Divali uw omgeving een schoonmaakbeurt krijgt. Meteen wil ik toevoegen, het is een feest voor ons allen, dus aan alle Surinamers de volgende oproep. Laten wij allen onze omgeving schoonmaken, zoals een krin kondre actie. Het gaat erom dat wij tonen dat wij ook uit ons hart een multiculturele samenleving zijn. Vanwege de pandemie is er sprake van een total lockdown, maar de technologie is hedendaags zo ver dat wij ook bijvoorbeeld door videocall de Divali wensen kunnen overbrengen. Bij het aansteken van de diá komt ook het veiligheidsaspect kijken. Na het verwelkomen van godin Lakshmi is het gebruikelijk dat men tijd doorbrengt met de familie. Binnen het Hindoeïsme zien wij steeds de joint-family leefstijl. Het is uiteraard alert blijven, letten op de aanbrandende diá.” 

“Namens de voorzitter van de Vereniging Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname, Dr.R.M. Nannan Panday, aan de gehele Surinaamse samenleving alvast een Shubh Dípávali toegewenst”, zegt Pt. Nitin Jagbandhan tenslotte. 

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de lichtjesoptocht niet mogelijk is. Er zal in klein verband in de mandir en thuis worden gebeden. Ook de bekende Nationale Divali Manifestatie zal niet plaatsvinden, opmerkelijk ook geen reuze diá dit jaar op het Onafhankelijkheidsplein. Vanuit de zijde van de Culturele Unie Suriname (CUS) zijn er geen bekendmakingen gedaan. 

(Khoesiaal P.) 

error: Kopiëren mag niet!