Hoeveel Covid-vaccinaties nog te gaan na een eerste en tweede dosis?

De laatste weken worden wereldwijd door wetenschappers, burgers en pseudo-Covid-deskundigen debatten gevoerd, artikelen gepubliceerd en social media bestookt met vooral nep-nieuws over de gang van zaken rond Covid-19-vaccinaties. 

Met enige voorzichtigheid en de nodige gezonde dosis argwaan lieten maanden geleden de eerste mensen zich inspuiten met een van de op dat moment al in productie zijnde en goedgekeurde Covid-vaccins. Maar, dat eerste vaccin blijkt toch niet effectief genoeg te zijn en dus konden mensen zich een tweede keer laten injecteren met een vaccin. Inmiddels is duidelijk geworden, dat dubbel gevaccineerde personen toch anderen kunnen besmetten en ook zelf weer besmet kunnen raken met het coronavirus. Een derde vaccinatie kwam vervolgens in diverse landen om de hoek kijken. 

Vierde doses in de VS

En nu wordt in de VS mensen met een verzwakt immuunsysteem die een derde coronaprik hebben gekregen, aangeraden om zes maanden later een vierde inenting te halen. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) schrijft in de vaccinatierichtlijnen dat die vierde inenting van alle goedgekeurde vaccins kan zijn. De prik kan volgens de CDC worden gezet met de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna of Janssen. Het maakt daarbij niet uit welk middel de eerste drie keer is gegeven.

Maar, op 2 september zei Kathleen Neuzil, directrice van het Center for Vaccine Development van de University van Maryland Medical School, dat het vaccineren van meer volwassenen, ook internationaal, en van kinderen beneden 12 jaar, effectiever is om Covid-19 te controleren, dan gezonde Amerikanen een derde vaccinatie te geven.

“Jaarlijks vaccineren tegen Covid wellicht noodzakelijk”

Pfizer CEO Albert Bourla heeft zelfs gesteld, dat het wellicht noodzakelijk is om jaarlijks mensen tegen Covid-19 te vaccineren. Maar, uiteraard hebben farmaceutische bedrijven als Pfizer er baat bij dat zo lang mogelijk en zo veel mogelijk Covid-vaccins gebruikt worden. Deze bedrijven verdienen sinds 2020 fors aan de productie en verkoop van hun vaccins tegen het Coronavirus.

Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft een derde inenting tegen het coronavirus goedgekeurd. In Nederland is deze booster alleen voor bepaalde risicogroepen, niet iedereen kan de inenting krijgen.

Ook in Suriname is derde vaccinatie nu mogelijk

Suriname biedt mensen die kwetsbaar zijn voor een besmetting met het coronavirus sinds woensdag 27 oktober een derde coronaprik aan, melden lokale media donderdag. Het ministerie van Volksgezondheid zal deze personen oproepen voor de zogenoemde boosterprik.

Personen van zestig jaar of ouder kunnen een oproep verwachten, evenals nierdialysepatiënten, personen met een verminderde weerstand door een immuunstoornis of medicatie en mensen die direct zorg verlenen aan COVID-19-patiënten.

Om in aanmerking te komen voor een boostervaccinatie, moeten personen wel al twee AstraZeneca-doses toegediend hebben gekregen. De tweede prik moet minstens vijf maanden geleden zijn gezet.

Chili, Uruguay Dominicaanse Republiek

Suriname is niet het eerste land op het Latijns-Amerikaanse continent dat met een derde vaccinatie start. Chili, Uruguay en de Dominicaanse Republiek zijn in augustus al begonnen met het een derde keer vaccineren van burgers. De drie landen gebruikten in eerste instantie de goedkopere en beter beschikbare Sputnik en Sinovac-vaccins,, die volgens studies een lagere effectiviteit hebben tegen Covid-varianten. Maar, nu wordt gevaccineerd met AstraZeneca en Pfizer, als een ‘mixing-en-matching’ experiment.

Overigens, veel landen in de America’s moeten nog beginnen met het vaccineren van hun meeste inwoners.

Israël: 3 miljoen inwoners ontvingen al derde doses

Israël was het eerste land dat officieel kwam met een derde dosis. Het land begon zijn Covid-booster campagne op 1 augustus. Bij de start ging het vooral om mensen van boven de 60 jaar oud. Maar, geleidelijk aan zakte de leeftijdsgrens en werd een derde vaccinatie mogelijk voor iedereen ouder dan 12 jaar die hun tweede vaccinatie minstens vijf maanden eerder hadden gekregen.

Medio september hadden bijna 3 miljoen Israëli’s een derde dosis ontvangen. Het land telt bijna 9 miljoen inwoners.

Komt er een vijfde, zesde of zevende vaccinatieronde?

Maar, velen in de wereld vragen zich af of het blijft bij een derde en eventueel een vierde doses? Immers, niemand weet nog hoelang de doses effectief blijven in het lichaam en het Covid-virus kunnen weren. Gaat er een vijfde vaccinatieronde moeten komen en een zesde, een zevende? Niemand weet het vandaag de dag nog.

PK

error: Kopiëren mag niet!