Ryan Samoedj: ‘Gevoel voor maat en ritme zijn het belangrijkste voor drummen’

Ryan Samoedj is een Surinaamse muzikant die al ongeveer 27 jaren actief bezig is in de muziekscene. Hij doet ook aan kennisoverdracht. Als drumdocent zegt hij tegen Dagblad Suriname:

“Een drum bestaat normaal uit 8 delen of meer. Een standaard drum bestaat uit de bassdrum ofwel kick met pedaal, hi-hat stander met hi-hat blad (cymbals), snare drum met stander en tom 1, 2 en 3. Verder heb je de overhead of cymbals. Crash en ride (links en rechts). Dit is een normale standard uitvoering van een drum. Maar je hebt ook iets wat kleinere drums en die zijn met 1 cymbal en 1 tom of 2 toms. Het voorgaande wordt meestal bij een Jazz drummer gezien. Daarnaast heb je drums die jij als drummer zelf kan upgraden. Het kan zijn extra toms erbij zetten, extra snaredrum en cymbals (overhead). De keuze is aan de drummer.”

“Enkele stage drumsoorten zijn van de merken Tama, Ludwig, Pearl, Maxtone, Sonor, Ddrum, Yamaha, Mapex. Elk van ze heeft serienummers en kwaliteit. Een feit is, dat hoe duurder, hoe beter de klank. Als drummer heb ik niet echt een vaste drum of merk. Maar, als ik mijn keuze moet maken dan speel ik liever op een Tama, Pearl, Sonor en sinds kort heb ik een Ddrum, waarop ik helemaal verliefd ben geraakt. De klank van een Ddrum is gewoon top. De bassdrum en de toms hebben een bepaalde diepte die je niet hoort bij de Tama, Pearl en Sonor. Het belangrijkste voor een drummer is gevoel voor ritme en maat. En natuurlijk je zelf zijn en welke kritiek dan ook, positief aannemen. Een muzikant en vooral een drummer is nooit volleerd. Als je elke dag op je drum bezig bent dan leer jij zeker iets nieuws. Let op, jij bent baas van een drum en niet omgekeerd”. 

Wordt niet een drummer, maar wees een drummer

“Thans ben ik ook drumdocent. Ik heb lessen mogen verzorgen bij de Nationale Volksmuziekschool over de periode december 2010 tot en met juli 2018. Ik heb ook een bijzonder goede tijd gehad met veel workshops en heb ervaring opgebouwd met een docent van een conservatorium in Nederland. Vervolgens ben ik gestopt en begonnen met privé drumlessen. Momenteel heb ik wel 20 leerlingen. Als muzikant ben ik momenteel meer thuis met mijn gezin. Het is twee keer per week lessen verzorgen. Ik heb moeten leren om even in deze tijd te leven zonder live muziek. Ik kijk er wel naar uit wanneer ik kan musiceren”, aldus Ryan Samoedj

(Khoesiaal P.) 

error: Kopiëren mag niet!