President Santokhi legt krans bij Vriendschapsmonument vanwege 168 jaar Chinese Vestiging in Suriname

“Suriname is een bromki dyari, met een diversiteit aan verschillende bevolkingsgroepen uit de hele wereld. Dit is onze trots en zegen, dat we in alle saamhorigheid met én naast elkaar kunnen leven.” Woorden van president Chandrikapersad Santokhi woensdag ter gelegenheid van 168 jaar Chinese Vestiging in Suriname. Het staatshoofd legde in dit kader een krans bij het Vriendschapsmonument aan de Jagernath Lachmonstraat. President Santokhi bleef ook stilstaan bij de relatie tussen Suriname en China.

“Dit is onze trots en zegen, dat we in alle saamhorigheid, met en naast elkaar kunnen leven. We zijn één uniek voorbeeld, voor alle andere landen, dat er in Suriname eenheid is, in onze diversiteit van bevolkingsgroepen. Dat is een onmiskenbare acceptatie, dat wij hun van harte nemen, tot onze Surinaamse samenleving”, aldus de president.

De volksvertegenwoordigers Stephan Sang (NDP) en Chanrui Wang (VHP) hebben hun bewondering uit gesproken voor de vredelievende manier waarop de verschillenden bevolkingsgroepen met elkaar samenleven. De Chinese gemeenschap is ook goed geïntegreerd, en verworden is tot een onlosmakelijke deel van ons geliefd Suriname. “168 jaar geleden is de eerste groep chinezen gekomen en hun nakomelingen zijn gebleven om Suriname te helpen opbouwen”, sprak volksvertegenwoordiger Rui Wang.

Suriname heeft de ‘One China Policy’ altijd ondersteund, en 45 jaar lang een goede samenwerking gehad, op basis van wederzijds respect en vertrouwen. President Santokhi ging in dat kader ook in op projecten die worden uitgevoerd. Hij noemde de grant die geschonken is aan Suriname voor het opzetten van het Wanica Ziekenhuis. Dit ziekenhuis speelt een belangrijke rol tijdens de Covid-19 pandemie.

Verder noemde het staatshoofd de donaties van onder andere het Sinopharm-vaccin en de verschillende PPE-materialen aan Suriname, die ongetwijfeld van groot belang zijn.

error: Kopiëren mag niet!