OAS roept Ortega-regime in Nicaragua op per direct crisis in land op te lossen

OAS keurt, met 26 stemmen voor, resolutie goed waarin het Ortega-regime wordt opgeroepen om een ​​onmiddellijke oplossing voor de crisis in Nicaragua te vinden

De Permanente Raad van Amerikaanse Staten (OAS) besprak de “situatie in Nicaragua” woensdag 20 oktober, twintig dagen voor het referendum over het politieke klimaat van het land, zonder stemming. De resolutie werd aangenomen met de steun van 26 landen.

De Nicaraguaanse regering kondigde een dag eerder aan dat ze de sessie niet zou bijwonen en weigerde in te gaan op “aspecten die volledig en uitsluitend relevant zijn voor de beslissing van de burgers van Nicaragua”, zei ze in een schriftelijke verklaring.

De Nicaraguaanse vertegenwoordiger las tijdens de vergadering een document voor waarin het regime van Daniel Ortega (zie foto top) werd veroordeeld, waarin hij verklaarde dat “zijn soevereiniteit niet werd besproken” en bevestigde dat de Nicaraguaanse delegatie de vergadering niet zou bijwonen.

In zitting presenteerden Canada, de VS, Chili, Antigua en Barbuda, Costa Rica en Ecuador een resolutie met de titel “De situatie van Nicaragua”, waarin zij hun eis voor de “onmiddellijke vrijlating van presidentskandidaten en politieke gevangenen” herhaalden.

“We zijn diep bezorgd dat de inspanningen van de Permanente Raad om vrije en eerlijke verkiezingen in Nicaragua te verzekeren, zijn genegeerd.”

Ze riepen de Nicaraguaanse regering op kennis te nemen van de verslechterende politieke en mensenrechtensituatie in Nicaragua en haar inzet om het verkiezingsproces te ondermijnen.

Ze dringen er bij de Nicaraguaanse regering op aan om zo snel mogelijk vrije, eerlijke en transparante verkiezingen te houden, met inbegrip van electorale hervormingen die in overeenstemming zijn met de beginselen van de tussentijdse Amerikaanse grondwet en alle internationaal erkende normen, onder toezicht van de OAS en andere betrouwbare internationale waarnemers.

De resolutie werd goedgekeurd door 26 landen, geen tegenstemmen, alleen Nicaragua, en 7 landen onthielden zich van stemming.

Landen stemden voor: Belize, Brazilië, Canada, Colombia, Costa Rica, Dominica, Ecuador, El Salvador, Verenigde Staten, Grenada, Guatemala, Guyana, Haïti, Jamaica, Panama, Paraguay, Peru, Dominicaanse Republiek, San Cristobal en San Cristobal, Suriname, Trinidad en Tobago, Uruguay, Venezuela, Antigua en Barbuda en Bahama’s.

Uitgesloten landen: Barbados, Bolivia, Honduras, Mexico, Guatemala, Saint Vincent en de Grenadines en Argentinië.

De afgevaardigde uit Suriname pleitte ervoor om alle vreedzame mogelijkheden veilig te stellen om de crisis in Nicaragua op te lossen.

error: Kopiëren mag niet!