Vikingen doken al in 1021 op in Amerika

Archeologen hebben vastgesteld dat Vikingen Amerika al in 1021 bezetten – precies 1000 jaar geleden – en onthulden het vroegst bekende record van mensen die van Europa naar de Nieuwe Wereld overstaken.

Vikingen waren de eerste Europeanen die de Atlantische Oceaan overstaken en vestigden zich op een plek die bekend staat als L’Anse aux Meadows op het noordelijke schiereiland van Newfoundland. Maar de precieze leeftijd van de nederzetting moest nog worden bepaald.

Onderzoekers slaagden erin de precieze datum vast te stellen door middel van radiokoolstofdatering van houten artefacten gevonden in L’Anse aux Meadows.

De archeologen zijn ervan overtuigd dat deze houten artefacten door Vikingen zijn gemaakt, aangezien de artefacten werden aangepast met metalen gereedschappen, die op dat moment niet door de inheemse bevolking werden vervaardigd.

Volgens IJslandse sagen uit de 13e eeuw stichtte de Noorse ontdekkingsreiziger Leif Erikson een nederzetting in Vinland – in het huidige oosten van Canada – rond het jaar 1000, vijf eeuwen vóór de reizen van Christoffel Columbus.

error: Kopiëren mag niet!