“In deze tijd kan je niet alleen huisvrouw zijn”

“In deze tijd kan je geen huisvrouw meer zijn. Je gaat opties moeten zoeken om te kunnen uitkomen. Eén persoon als kostwinner in huis is niet haalbaar”, zegt Switha.

“Door de hele economische situatie moet ik een werk zoeken waarbij ik om de ene dag thuis kan zijn met mijn kinderen. Geld uitgeven aan een oppas kan ik niet missen. Ik dacht juist dat de situatie makkelijker zou worden, maar het tegendeel is waar. Er zijn juist mensen die brodeloos zijn geworden en nog erger,dakloos. Je wordt compleet uitgebuit. Ik was namelijk huisvrouw en had alles thuis rond, maar ik vind dat ik ook op een andere manier een bijdrage kan leveren. Er ontstond een spanning tussen mij en mijn man. Je merkt niets, maar stress zegt ook veel. Je kan niet thuis zitten en zien hoe je partner strest en niet uit kan komen, ondanks dat hij het beste wil voor zijn gezin. Hoe wil men dat er vooruitgang moet zijn? Ondanks dat je ook werkt, kom je niet uit. Je gaat je schema ook zodanig moeten regelen dat je ook minder uitgeeft. Ik hoop echt dat men nu wel nadenkt en bezint wat zij allemaal gedaan hebben.”

Gracita, die momenteel in de verwachting is en nog twee kinderen heeft, is intussen dagelijks thuis en wil zo snel mogelijk weer beginnen met werken. “Als je een ritme gewend bent, is het moeilijk weer over te stappen. Maar huisvrouw zijn brengt meer stress met zich mee. Niet alleen voor de partner, maar als vrouw zelf begin je ook te stressen. Het was vroeger al een beetje moeilijk, maar nu is het verschrikkelijk geworden.”

TM

error: Kopiëren mag niet!