De begrafenisrituelen en Covid-19 in het binnenland

Bij sommige marrongemeenschappen horen bij het overlijden en begrafenis van een persoon tradities en rituelen. Daarnaast zijn er ook nog fasen in het ontrouwingsproces. Bij deze gelegenheden zijn meestal veel mensen op de been. In deze tijd van een corona-pandemie waarbij het besmettingsgevaar zit in drukke bijeenkomsten, is het bijzonder risicovol. 

in Nieuw Lombe vraagt zich af, of het niet tijd is dat de begrafenisrituelen aangepast worden vanwege Covid-19. In het binnenland schijnt zich niemand te houden aan de Covid-regels dus  de meeste families willen hun dierbare naar daar brengen om te gaan begraven waardoor normaal de rituelen kunnen plaatsvinden.

“De afgelopen periode is een aantal mensen besmet geraakt met het virus, anderen zijn daarbij overleden nadat ze activiteiten hebben bijgewoond in het binnenland die verband houden met het overlijden van iemand”, zegt een man. Om er voor te zorgen, dat de begrafenisrituelen aangepast worden vanwege Covid-19 zou het traditioneel gezag zich hierover moeten uitspreken. 

Een kapitein geeft aan, dat het moeilijk is om te bepalen voor een familie hoe die een begrafenis moet inrichten met de daarbij horende rituelen. 

Het is de verantwoordelijkheid van de familie als het gaat om de begrafenis van hun dierbare en alle andere activiteiten daaromheen. Als de familie aangeeft dat er zal worden afgezien van bepaalde rituelen dan dient het dorp dat ook te respecteren.

De tradities hoeven niet overboord te worden gegooid vanwege Covid. Begrafenisrituelen zullen aangepast moeten worden en de Covid-maatregelen in acht moeten worden genomen. Er zijn algemene Covid-maatregelen uitgevaardigd door de regering en iedereen dient zich daaraan te houden. 

“Mensen moeten zich ook laten vaccineren,zodat er weer op een normale manier kan worden deelgenomen aan de begrafenisrituelen”, zegt een dorpsoudste.

(Foto’s: begrafenis Granman Belvon Aboikoni, 3 oktober 2014 – Bron: Burger Informatie Centrum Boven-Suriname)

VP 

error: Kopiëren mag niet!