Traditioneel gezag binnenland teleurgesteld in regering

Het traditioneel gezag binnenland is teleurgesteld dat op één volgende regeringen steeds het binnenland een stiefmoederlijke behandeling geven. De redactie van Dagblad Suriname sprak met enkele dignitarissen uit het binnenland  Er is geen sprake van duurzame ontwikkeling zegt kapitein John. Wat het binnenland betreft worden volgens hem alleen maar ad hoc maatregelen genomen. 

Kapitein Dennis geeft aan, dat de meeste dorpen kampen met problemen als drinkwatergebrek, geen elektriciteit, slechte gezondheidszorg, gebrekkig onderwijsproces, werkloosheid en het grondenrechtenvraagstuk. “Dat zijn zaken die al jaren om een oplossing vragen. Het schijnt dat geen enkele regering in staat is deze problemen op te lossen.”

Een basja die regelmatig op Atjoni is vraagt zich af waarom er niet een duidelijk plan wordt gemaakt en uitvoering hieraan geven om Atjoni te ontwikkelen tot een stad. “De plaats leent zich goed daarvoor. Voor alles zijn we aangewezen op Paramaribo. De overheidsfaciliteiten op Atjoni zoals het bestuurscentrum, logeergebouw, ziekenhuis, de VOJ school, het internaat functioneren niet of heel gebrekkig.”

Ook op andere plaatsen, zoals Snesikondre, Stoelmanseiland en Apoera waar vanuit de decentralisatiegedachte ontwikkelingscentra opgezet zijn om de overheidsfaciliteiten dichterbij de binnenlandbewoners te brengen, zijn dezelfde problemen. Maar nog steeds zitten nagenoeg alle districtscommissarissen van de zeven bestuursressorten van het district Sipaliwini nog aan de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo. 

“Men is niet serieus bezig, er moet sprake zijn van continuïteit van beleid als het gaat om bepaalde projecten. Als we elke vijf jaren opnieuw moeten starten, komen we nooit en het binnenland is dan het kind van de rekening. Het verdelen van schoolbenodigheden en enkele voedselpakketten is geen ontwikkeling”, zegt kapitein Stanley. 

De binnenlandbewoners planten allerlei producten zoals gember, aardvruchten, hooglandrijst, maar er is geen afzet. Door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (AOB) wordt niets gedaan om deze landbouwers te helpen hun productie te vergroten.

Het traditioneel gezag kijkt uit naar een hechtere samenwerking met de regering om structurele en duurzame ontwikkeling tot stand te brengen in het binnenland. 

VP 

error: Kopiëren mag niet!