Kennismaking met de zusters Franciscanessen uit Indonesië

Dankzij medewerker Charles Chang van de rooms-katholieken in Suriname weten wij iets meer over, de zusters Franciscanessen Clarentina, Meriam en Gisella uit Indonesië met als standplaats Nieuw-Nickerie. Zuster Clarentina heeft de leiding over het Liborius Klooster, gesitueerd tussen de St.-Jozefkerk en de St.-Claraschool in de Nickeriaanse hoofdplaats.

Nederlands struikelblok 

“Hoewel Nickerie met zijn rijstvelden lijkt op Indonesië met zijn sawa’s, valt het niet mee voor de Indonesische zusters om te wennen. Na zes maanden hebben ze nog moeite met het spreken en verstaan van het Nederlands. Gisella is vanaf augustus in Suriname en moet het net als de andere twee zusters doen met Zoom om het Nederlands te leren. Het gaat moeizaam. Nederlands is moeilijk.”

Nonnen in Nickerie

Zuster Gisella is fysiotherapeut en hoopt later aan de slag te gaan in het streekziekenhuis. Wat het missiewerk betreft, noemt Clarentina catecheselessen verzorgen, huis- en ziekenbezoekjes afleggen en pater bijstaan bij zijn diensten in de kerken van Groot Henar, Paradise, Waldeck en Coronie. “Er zijn lang geen nonnen geweest. De opdracht van het bisdom is om het pastorale werk weer op te pakken.”

Spiritualiteit

De nonnen volgen de spiritualiteit van de heilige Franciscus van Assisi.  Maandag 4 oktober jongstleden hielden Franciscanessen Heilig Harten van Jezus Maria een feest in het klooster ter herdenking en viering van de geboortedag van Assisi. Voordat het zover was, begonnen de zusters aan een reflectie van drie dagen.

Pater Agus Sudaryanto  

Het feest startte met een eucharistieviering in het kapelletje annex woonkamer van het klooster. De liederen (in het Indonesisch) hebben te maken met Franciscus. Pater Agus Sudaryanto leidde de dienst in het Nederlands, maar na het verkondigen van het heilige evangelie hield hij zijn preek in het Bahasa Indonesia. Tot zover het relaas van de roomse Charles Chang .

HD

error: Kopiëren mag niet!