Boeken: Een ideaal product om online te kopen

Het lezen van boeken heeft heel veel voordelen waaronder, het verbeteren van je woordenschat en concentratie, je brein actief houden en je denken verruimen. Door te lezen kun je je ook nog ontspannen. Maar hoeveel mensen hebben tegenwoordig nog interesse in het lezen van boeken?

Andre van der Heijden, directeur van Atlantis Books and More, zegt in een gesprek met Dagblad Suriname, dat er over het algemeen, wereldwijd minder boeken worden verkocht. Met de komst van met name social media lezen mensen veel minder dan 10 of 20 jaar geleden. “Daarbij hoor je vaak dat Suriname geen leescultuur heeft”, maar Van der Heijden geeft aan dat dit eigenlijk niet klopt. “Er wordt wel degelijk gelezen in Suriname. Dat merken wij, omdat wij heel veel boeken verkopen.” Ook geeft Van der Heijden aan dat boeken met de komst van de corona-crisis herontdekt zijn.

“In Suriname is een grote groep van vrouwen die trouw leest, echter zijn er weinig mannen die lezen. De grootste groep klanten van Atlantis Books and More bestaat dan ook uit vrouwen. Het begint al op  jonge leeftijd, bij meisjes die lezen ontdekken, op school bijvoorbeeld. In het buitenland heeft vrijwel iedereen een boekenkast, maar in Suriname is dat niet zo. Dat maakt het moeilijk voor kinderen om in aanraking met boeken te komen. Als je wil dat kinderen goed lezen, dan moet je ze boeken geven. Dus eigenlijk kun je geen ja of nee zeggen op de vraag of er minder interesse is in het lezen van boeken. Misschien is er wel interesse, maar zijn er geen boeken. Het gaat dus om de manier waarop je het bekijkt.”

Van der Heijden geeft aan dat de vraag naar de bepaalde boeken groot is, zoals biografieën van bekende mensen  “Michelle Obama” en management boeken. “Er zijn boeken die heel veel mensen willen lezen, omdat je bepaalde lessen eruit kunt trekken, die je ook kunt toepassen in je eigen leven. Dit kunnen spirituele boeken zijn, maar ook romantische boeken. Daarin zit er vaak genoeg ook een boodschap in. We merken dat heel veel klanten van ons op zoek zijn naar manieren om zichzelf te ontplooien, te verbeteren, te groeien. Een andere groep leest meer voor plezier en ontspanning. Deze mensen zijn bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in thriller boeken.”

Atlantis Books and More is een nieuwe naam voor een winkel die al langer staat. Vanaf eind september 2018 stonden zij bekend als Boekenoutlet Suriname en sinds 2020 onder de naam Atlantis Books and More. Eerst waren zij gevestigd aan het Kerkplein en daarna aan de J.A. Pengelstraat. “We zijn nog steeds hetzelfde bedrijf, met dezelfde klanten, alleen is ons concept gewijzigd. Vorig jaar zijn wij volledig overgestapt naar online. We hebben een website, dat is www.atlantis.sr. Via de website kun je al onze boeken bekijken. Je kunt zoeken op titel, categorie of schrijver.” 

“De keuze om volledig online te gaan, heeft met groei te maken. Groei in omzet en groei in winst. Door alles online te doen, kunnen we veel kosten besparen. Zo hoeven we geen pand meer te huren en veel minder personeel in dienst te nemen. Wat er bij komt is dat je online bij een grote groep klanten kunt komen, door het gebruik van social media.”

Op de vraag of zij positieve feedback ontvangen vanuit de samenleving zegt Van der Heijden dat de ervaringen heel goed zijn. “Het is heel erg leuk om mensen blij te maken met boeken. Het is ook iets persoonlijks, iedereen heeft zijn/haar eigen interesse en voorkeuren en zijn/haar eigen stijl. De resultaten zijn heel goed, dat we dit concept verder willen uitbouwen. Wij geloven heel sterk in online. Met het oog op covid is online de beste manier om boeken aan klanten aan te bieden. Het proces is daarbij simpel, het kan via je smartphone of laptop, met een paar klikken. Voor je weet staat er een bezorger van ons voor je deur, bij wie je gewoon contant kunt afrekenen. Simpeler kan niet.”

“We zijn vandaag online gegaan met onze nieuwe website, daarmee hebben  we getracht om het concept te verbeteren en onze presentatie aan te passen. Dat het gewoon duidelijk is voor iedereen: Wat we het doen; waarom we het doen en hoe we dat doen.” Met de vorige website was het nogal niet voor iedereen duidelijk. “We hebben een knop “find your book” en daarmee kan je bij de collectie komen die jou aanspreekt. Daarmee onderscheiden we ons ook. We hebben de site veel aantrekkelijker gemaakt om te bezoeken.”

“Wij zijn een bijzondere boekenwinkel in Suriname. Wij werken volledig online. Wij blijven ons door ontwikkelen. Binnenkort starten wij ook met de verkoop van andere producten. We willen ons concept beetje bij beetje gaan verbreden, we willen het niet alleen houden bij boeken. Binnenkort zullen we onze assortiment uitbreiden met koffie producten, thee, health drinks en wat lekkers. Dingen die je dus kunt nuttigen tijdens het lezen, bijvoorbeeld een kopje koffie of wat lekkers om te eten. Met de nieuwe site en het verbreden van ons assortiment hopen we  door te kunnen groeien. We hebben heel hoge verwachtingen en we denken dat Suriname hiervoor klaar is. Er zijn niet veel bedrijven die volledig online werken. Met de uitbreiding van ons concept hopen we dat het heel veel mensen zal aanspreken. We zijn heel ambitieus, heel hoopvol en profiteren van alle kansen die Suriname ons biedt”, zegt Van der Heijden tot slot.

SK

error: Kopiëren mag niet!