Zonder subsidie kost 28lbs kookgas SRD 250

De prijs van een 28 lbs kookgas, welke nu rond de SRD 50 ligt, zou zonder de huidige subsidie rond de SRD 250 komen te liggen, aldus minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen. De minister zei vorige week in het parlement, dat de prijs van kookgas niet door gesubsidieerd kan blijven, maar merkte tegelijkertijd op dat dit niet het moment is om de bevolking met nog een lastenverhogende maatregel op te zadelen.

Abiamofo ontkende niet, dat de kosten voor de import van kookgas zijn opgenomen in de totale bedrijfskosten van elektriciteitsbedrijf EBS. Op basis van deze totale bedrijfskosten van de EBS worden de stroomtarieven berekend.

Het Assembleelid Rabin Parmessar (NDP) had kritiek hierop en vindt dat kookgas niets met de opwekking van energie te maken heeft en dus de kosten ervan feitelijk niet mee moet worden genomen in de kostprijs van stroom.

Volgens minister Abiamofo ligt het wel in de bedoeling dat Ogane, het bedrijfsonderdeel van de EBS dat belast is met de verpakking en verkoopdistributie van kookgas, een zelfstandige administratieve eenheid zal worden. Indirect impliceert hij hiermee, dat de kosten van import, verpakking en verkoopdistributie van gas dan niet meer in de EBS-kostprijs van stroom meer zal worden opgenomen. De minister zei evenwel niet wanneer dit zal gebeuren. Zoals de zaak er nu voor ligt betaalt de samenleving met de huidige verhoogde stroomtarieven feitelijk ook voor de subsidie van kookgas.

SS 

error: Kopiëren mag niet!