Oud-NPS partijraadsvoorzitter Van Genderen heeft nu zijn eigen straatnaambord te Albina: Olton Willem van Genderen Boulevard

In een zeer goede sfeer werd zondag 17 oktober het naambord Olton Willem van Genderen Boulevard in Albina in het district Marowijne onthuld. Deze naam komt in de plaats van de Emmastraat. De heer Van Genderen was oud partijraadsvoorzitter van de NPS. Na overleg met relevante instituten werd op voorstel van de familie besloten om in het kader van de 100e geboortedag van Van Genderen het naambord te plaatsen, aldus partijvoorzitter Gregory Rusland tegenover Dagblad Suriname.

Op de hoek van de Prins Hendrick- en Emmastraat werden speeches gehouden door onder andere vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee en NPS-voorzitter en staatsadviseur Gregory Rusland.

Brunswijk blikte terug op de grote verdiensten van Olton van Genderen voor het district Marowijne en de lessen die hij van deze Albinees had meegekregen voor wat betreft zijn politieke carrière. Assembleevoorzitter Bee zei blij te zijn dat een zoon van het district met deze actie vereerd wordt. Hij was het eens met de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, die aangaf geen voorstander te zijn van zonder meer het veranderen van straatnamen vanwege de historische waarde, die vaak aan straatnamen kan worden toegewezen. De naam Emmastraat komt echter meerdere keren in het land voor en de verdiensten van Van Genderen maken het volgens de NPS-voorzitter verantwoord om de Emmastraat te Albina de naam van Van Genderen te geven.

Rusland ging verder in op de historie van Van Genderen binnen de NPS en van daaruit voor de totale samenleving. 

Van Genderen kwam in 1947 bij de NPS en werd in 1958 Statenlid. In 1967 werd hij voorzitter van de Staten van Suriname en was van 1969 tot 1973 in de oppositie, fractieleider van de NPS.  In 1973 werd hij minister tot 1980 en was in die periode tevens vicepremier van Suriname. Hij won in de periode van 1958 tot 1980 dus vijd keer de verkiezingen met de NPS in Marowijne. 

Rusland dankte namens de NPS de hele familie Van Genderen voor de verdiensten van deze grote zoon voor de NPS en Suriname. 

Het woord werd tevens gevoerd door de voorzitter van de Pertjajah Luhur Paul Somohardjo die inging op de tijd dat hij lid was van de NPS en de relatie daarbij met Olton van Genderen. Ook de vertegenwoordiger van president Chandrikapersad Santokhi, Landbouw, Veeteelt en Visserij-minister Parmanand Sewdien, voerde kort het woord.

De middag werd geleid door Olton van Genderen jr. en de rij der sprekers werd afgesloten door Kenneth van Genderen die dank uitbracht namens de familie voor de realisatie van dit gebeuren.

PK

error: Kopiëren mag niet!