Romano Francis, een hondengroomer met ambities

Romano Francis (32) is een hondengroomer oftewel een hondenkapper met ambities. Hij is het voorbeeld van een jongeman die van zijn hobby een succesvolle “business” heeft gemaakt. Hij draait reeds drie jaar zijn eigen groomerszaak en heeft dagelijks zijn handen vol met het knippen van honden. Maar eigenlijk meer dan dat. De honden krijgen bij hem een complete verzorgingsbeurt: wassen, föhnen, nagels knippen en oren schoonmaken. Romano doet dat met veel passie en toewijding.

Zijn eenmanszaak, thans aan de Ramsoedhweg #15, achter het Randjietboys Sportcomplex, draait hij samen met zijn vrouw Youandi Verwey. Het succes van zijn groomerszaak heeft hij mede te danken aan dezelfde passie voor honden en inzet van zijn vrouw, zegt Romano trots. 

Hoe het begon

Romano is een echte dierenliefhebber, maar honden zijn toch zijn ding. Hij is letterlijk met en tussen honden opgegroeid. Zijn moeder had er 14, dus hij was de hele dag omringd door deze trouwe viervoeters. Toen hij ouder werd en zelfstandig is gaan wonen is zijn passie voor honden gebleven en bleef hij bezig zijn met honden. Hij werkte een tijdje voor de hondentrainer de heer Guicherit. Zo leerde hij het een en ander over hondenpsychologie. Het was dierenarts Resopawaro, met wie hij goed bevriend was, die hem vroeg of hij annex diens dierenpoli een dierenkapperszaak wilde beginnen. Romano wilde het wel proberen. Hij deed heel veel aan zelfstudie en deed proefknippen bij honden van vrienden en kennissen. Dat ging goed en niet lang daarna was genoeg zelfvertrouwen opgebouwd om zijn hondengroomerszaak bij de dierenpoli van Resopawiro te beginnen. De fysieke connectie met de dierenpoli had niet beter gekund voor zijn groomerzaak die hij ondertussen de zeer toepasselijke naam “Pawsitively Clean Doggy Spa” heeft genoemd. Hij kwam er direct in contact met hondeneigenaren en aan geïnteresseerde klanten was geen gebrek. De zaak groeide gauw uit zijn kleren, en verhuizen naar een groter pand werd noodzakelijk. In het gehuurde pand aan de Ramsoedhweg# 15 zit hij reeds ruim een jaar. De zaken gaan heel goed. Per dag krijgt hij gemiddeld 5 tot 6 honden onder zijn handen. Soms meer. Allemaal volgens afspraak. Gewoon binnen stappen met jouw hond voor een verzorgingsbeurt gaat dus helaas niet.

Ambities

Romano’s streven is om een eigen lijn van hondenverzorgingsprodukten te ontwikkelen. Hij heeft reeds hondenparfum ontwikkeld. Die is thans in de fase van perfectionering. Hij denkt verder aan producten als shampoo, halsband, hondenriem, voer- en waterbak en alles wat met hondenverzorging te maken heeft. Zijn toekomstdroom is om elke petshop in Suriname, en wie weet ook daarbuiten, van zijn hond verzorgingsproducten te kunnen voorzien.

Zijn advies aan hondenliefhebbers is om zich eerst goed te laten adviseren bij de keuze van honden. Vooral bij honden met veel en lang haar moet men erop bedacht zijn, dat zulke honden veel verzorging nodig hebben en regelmatig naar de groomer moeten. Meestal verkijkt men zich hierop en raken zulke honden dan verwaarloosd. Het haar groeit dan te lang en onverzorgd waardoor het gaat klitten. Soms zo erg, dat de honden er ongezond veel last van krijgen. In dergelijke gevallen rest er geen andere optie, dan de hond dan helemaal kaal te knippen. Niet zelden krijgt Romano honden in de zaak die vol luizen en koeparies zitten. Het algemeen advies aan hondenliefhebbers is om tijd en aandacht voor hun viervoeters te hebben. Regelmatige controle bij de dierenarts en of een regelmatige verzorgingsbeurt bij de groomer horen erbij.

Een  schone en gezonde hond is een lust om thuis te hebben.  

SS

error: Kopiëren mag niet!