Vocational Training Centre Brokopondo staat er verlaten bij

Op 21 oktober 2011 werd een nieuwe school te Brokopondo geopend. Deze school was speciaal gebouwd om kinderen van het district de kans te geven een beroepsopleiding te volgen. Er zou gericht onderwijs verzorgd worden in technische beroepen en toerisme. De school was een van de  resultaten uit het projectdossier ‘uitvoering twinningfaciliteiten tussen Suriname en Nederland’.

De instroom voor deze school was lager beroepsonderwijs. De Stichting Brokopondo Vocational Training Centre werd opgericht, waarvan de toenmalige districtscommissaris van Brokopondo tot augustus 2012 de eerste voorzitter was. Er zaten vertegenwoordigers van het commissariaat Brokopondo, ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, IAmGold, Kersten Tourism Foundation en de stichting Marronage in het bestuur. Er werd gewerkt aan trainingen van lokale leerkrachten en aan het curriculum van het onderwijs op deze school in samenspraak met het ministerie, afdeling Onderwijs Binnenland.

De school had naast theoretisch onderwijs ook een praktisch ingerichte ruimte met onder andere een keuken. Er was ook een kok aangetrokken. Voor deze leerrichting werd een curriculum ontwikkeld op twee niveaus. Het algemene doel was het bieden van vakopleidingen aan jongeren van het district Brokopondo, waardoor zij betere kansen konden krijgen op de arbeidsmarkt.

Na jaren blijkt nu dat deze school de toen gestelde doelen niet heeft gehaald. Vier jaren terug had het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het overgenomen en werd het als technische school gebruikt, maar al twee jaren is er geen sprake meer van technisch onderwijs in het district. Waarom de school niet meer functioneert is niet helemaal duidelijk.

Het ministerie was zondag, vooralsnog, niet bereikbaar voor een reactie. 

VP 

error: Kopiëren mag niet!