Bron udu – Het schooljaar 2021-2022 is aangevangen

Wij herinneren ons de getuigenis van een middelbare schooldirecteur: “Ik kom uit een gezin van 10 kinderen, woonde te plantage Plantage Welgedacht in Commewijne. Het was op houtvuur koken en studeren met kokolampu. De dag begon om 4 uur in de ochtend, opstaan en naar school met de bus. Studenten uit de districten werden toen geïdentificeerd door de geur van bron udu die zij met zich meedroegen.”

Laat op school

“Anno 2021 volgen studenten uit de grensdistricten van Paramaribo nog steeds onderwijs in de stad. In het ochtendgloren komen zij aan op school. Veel eerder dan studenten die in de stad wonen. Toch zien sommige studenten, die om de hoek wonen, kans om van laat komen een gewoonte te maken”, merkte een conciërge op.

Bewonderenswaardig

“De Avond Mulo-school directeur van Albina: “Ik bewonder mijn pupillen. Het is voor bepaalde leerlingen een hele toer om de school te bezoeken. De school wordt over de weg en over water bereikt. De bevolking van de dagschool heeft daar moeite mee, laat staan het avondmulo. Avond-Mulo is hoog- en broodnodig. Het feit dat op mijn school het slagingspercentage 100% is bewezen, dat de drang om onderwijs te volgen, om de maatschappelijke ladder te beklimmen groot is in het district Marowijne en in Paramaribo is het niet anders. Ik neem aan dat in de overige districten zulks ook het geval is. Mijn leerlingen hebben ondanks de lock downs doorgezet en er iets moois van gemaakt.”

Nadelige positie

Leerkracht Bigi Sma Skoro: “In Paramaribo zorgen Covid en lockdowns ervoor, dat het Avond-Mulo en Bigisma Skoro, in bijzondere mate hinder ondervinden van de gezondheidscrisis. Het NVB (Nationaal Vervoerbedrijf) waar de avondscholieren op aangewezen zijn is stopgezet, met alle nare gevolgen van dien. De nachtbus naar Commewijne en Para rijden niet. Ik vraag mij af of de onderwijsautoriteiten rekening houden met de nadelige positie waarin avondscholieren en studenten zijn komen te verkeren.”

HD

Bijschrift:

error: Kopiëren mag niet!