Wereldvoedseldag – “Zelf planten thuis… gewoon doen!”

In gesprek met Dagblad Suriname vertelt een jonge student hoe hij in tijden van lockdown is gaan planten op kleine schaal. Het is zaterdag Wereldvoedseldag.

“Ik ben student aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Planten is mijn hobby, maar door de drukte van school, werk en andere activiteiten lukte het niet altijd. Maar, nadat de lockdown periode begon rond vorig jaar april en ook de school zijn deuren sloot, heb ik veel meer tijd voor een stukje tuinbouw. Gelukkig heb ik altijd hulp en advies gekregen van vrienden en familie. Zo studeert een vriend van mij agrarische productie aan de universiteit. Die heeft mij altijd goed advies gegeven en stelde zelfs plantjes beschikbaar. Zelfs een landbouwer van Saramacca, die ik toevallig ken, heeft mij altijd bemoedigd en eveneens plantjes aangeboden. Het is best zwaar werk als je wilt uitbreiden.”

“Ook het weer speelt een rol. Het stukje grond dat ik ter beschikking heb is wat laag gelegen. Dus bij regenval zit het vaak onder water. Om goed te planten heb ik bedden ingericht. Waterafvoer is daarmee geregeld. Ik plant nu tomaat, peper, oker, boulanger en tajerblad op de bedden. Ik heb ook cassave gestekt op een wat hoger gelegen gedeelte. In het afgelopen jaar is de economie zwaar achteruit gegaan. Alles is duur geworden. Nieuw plantjes kopen, mest en andere benodigheden is dan stukken moeilijker. Maar, aan de andere kant is het toch wel een leuk karwei. De tuin moet wel iedere dag onderhouden worden. Indien planten al vruchten dragen moeten die geoogst worden.”

“Zelf groenten planten is erg handig en bovendien super gezond! Ik raad eenieder aan om indien mogelijk ook wat te planten. Een groot stuk grond is helemaal niet nodig. Planten kan zelfs in emmer, Doewet!” aldus een jonge student tegenover Dagblad Suriname.

error: Kopiëren mag niet!