Alfonsdorp wil meer kennis over ananasteelt – “Kansen over de grens”

De ananas is in Suriname al eeuwen een begrip. Regelmatig heeft het op grote schaal telen hiervan de aandacht in de media gehaald. Margriet Biswane, kapitein van Alfonsdorp, in het district Marowijne, vertelt dat haar dorp nu in een proeffase zit voor het produceren van ananas. Momenteel zijn drie personen intensief bezig met de verbouwing van ananas en ondertussen zijn er contacten gelegd met het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). “Zij willen ondersteuning hieraan geven.”

Het dorp kan ook rekenen op steun vanuit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP). Momenteel is begonnen met een aanplant van 1 hectare.

“Onze voorouders hebben altijd al ananas gepland”, zegt Biswane. Het verschil is dat het destijds niet voor commerciële doelen was. “Het was niet bestemd voor export.” Vandaar dat het dorpshoofd opmerkt, dat het belangrijk is dat de juiste begeleiding wordt gegeven om over te kunnen schakelen naar een grootschalige productie. Ook is het nodig om over voldoende plantmateriaal te kunnen beschikken. Daar wordt momenteel ook naar oplossingen voor gezocht. Een van de mogelijke locaties is om plantmateriaal aan te trekken is in het dorp Redi Doti zegt Biswane. “Daar wordt er reeds op grotere schaal ananas verbouwd.”  

Te Alfonsdorp is er animo om te planten en de namen van mensen die willen participeren zijn doorgespeeld aan CELOS. “Want naast onze traditionele kennis zijn er nu moderne technieken waarover wij meer willen weten”, geeft Biswane aan. De kapitein: “Ik wil dat mijn mensen goed zijn geïnformeerd en dat zij bekend raken met de technieken.”

Niet alleen de locale afzet lonkt, Biswane ziet ook kansen over de grens. Alfonsdorp is niet ver gelegen van Frans Guyana. “Wij kunnen in het buurland onze productie aanbieden”, klinkt het bij het dorpshoofd enthousiast. De kansen op valuta liggen voor Afonsdorp middels het telen van ananas in het verschiet, als de productie op een goede manier plaatsvindt.   

RB

error: Kopiëren mag niet!