Wereldvoedseldag – Melk goed voor elk, maar produceren is niet voor elk

Melkveeboer Kenneth Ganpatsing (58) zegt, dat bij de voedselvoorziening van de mens melk een heel belangrijk product is. Melk is een voedzame voedingsmiddel die in belangrijke mate bijdraagt  tot een goede voeding. In verband met Wereldvoedseldag, vandaag 16 oktober, sprak Dagblad Suriname met hem over het werk van een melkveeboer in Suriname. Volgens hem staan velen er niet bij stil, dat bij het glaasje melk dat zij dagelijks drinken vooraf veel meer bij komt kijken.

Ganpatsing is een voltijdse melkveeboer. Hij heeft totaal 50 melkkoeien die hij op de stal houdt. De ongeveer 2 hectare land op Leiding 7B waar hij zijn melkveebedrijfje uitoefent gebruikt hij merendeels voor de kweek van gras ten behoeve van de koeien. Sedert hij verstand heeft, zoals een boer alleen dat kan vertellen, heeft hij zich met melkkoeien bezig gehouden. Hij is dus op heel jonge leeftijd begonnen met enkele koeien. De 10 tot 15 liter aan melk die hij dagelijks produceerde werd door een opkoper opgekocht. Dat ging jaren zo, totdat hij in 2000 besloot zelfstandig zijn melkproductie aan de Melkcentrale te leveren. Thans heeft hij 50 melkkoeien op stal. Dagelijks levert hij tussen de 100  en 150 liter verse melk aan de Melkcentrale.

Arbeid

Melkveeboer zijn is iets waar je van moet houden. Het moet ook in je zitten. En als je er een “living” van kan maken zit dat helemaal goed. Een melkveeboer kent geen zon- en feestdagen, werkt 365 dagen in het jaar. Van vakantie nemen is geen sprake, tenzij je arbeiders in dienst hebt. De koeien moeten elke dag gevoed worden, en twee maal per dag worden ze gemolken. Dat doet Kenneth gelukkig met een melkmachine. Niet alle 50 koeien zijn tegelijk in productie. Dagelijks zijn wel 15 tot 18 koeien te melken. “Ik sta 4 uur in de ochtend op om de koeien te melken, en ‘s middags na 6 uur worden ze weer gemolken. Dan is het weer koel en zijn de beesten ook ietwat rustiger in gedrag”, zegt Kenneth. Zijn melkveebedrijfje is een familiebedrijf. Zijn vrouw en drie kinderen hebben altijd meegeholpen met alles wat erbij hoort: gras snijden, voeden, melken, stalonderhoud en verzorging van de dieren. “Als een koe moet werpen, dan ben je wel de hele avond op om de zaak goed in de gaten te houden.”

Productie omstandigheden

Over de opkoopprijs van melk zegt de melkveeboer, dat die altijd van tijd tot tijd wordt  aangepast vanwege de inflatie. De prijzen zijn altijd op een niveau waarop de boeren net nog geen verlies draaien, maar rendabel in de zin dat je er rijk van wordt is het ook weer niet. Dat zou het volgens hem zoals bij elk ander bedrijfstak wel zo moeten zijn. “Althans in de zin dat je goed moet kunnen verdienen om te herinvesteren en uit te breiden”. Op dat stuk is er volgens Kenneth iets mis. Het hoeft niet perse aan de opkooprijs te liggen, maar aan de productieomstandigheden in zijn algemeenheid. De prijzen van slijpmeel en andere dierenvoeding zijn flink gestegen, evenzo van inputs zoals voederbakken, touw, teilen en melkmachines.

Dat het aantal melkveeboeren in de afgelopen jaren sterk is gedaald spreekt boekdelen. Nog geen 10 jaar geleden werd er tussen 20 en 25.000 liter verse melk per dag aan de Melkcentrale geleverd, maar vandaag de dag ligt de hoeveelheid nog niet eens rond de 3.000 liter per dag. Dan is er toch iets niet goed in de sector. Volgens Kenneth moet er vanuit het beleid iets drastisch veranderen. Anders gaat de melkveesector in Suriname niet meer bestaan. Jongeren zullen ook niet geïnteresseerd zijn om in de melkveehouderij te gaan. Kenneth maakt zich zorgen om deze ontwikkeling.

Een complete verdwijning van de melkveesector gaat Kenneth erg vinden, omdat melk zo een belangrijk voedselproduct is voor de mens. Het gebruikte argument, dat het goedkoper is om poedermelk te importeren zegt Kenneth dat men daarbij niet moet vergeten dat het om een melkproduct gaat dat door de overheden in het buitenland zwaar wordt gesubsidieerd. Kenneth feliciteert een ieder met Wereldvoedseldag, en roept op om stil te staan bij de omstandigheden waaronder voedsel in Suriname wordt geproduceerd. “Laten we appreciëren de vele voedselverbouwers en het feit dat wij over vruchtbare grond en een goed klimaat beschikken. De rest is een kwestie van goede organisatie”, aldus de melkveeboer.

SS

error: Kopiëren mag niet!