Global Handwashing Day: “Handen wassen, de goedkoopste en belangrijkste manier om de overdracht van micro-organismen te voorkomen”

Het was vrijdag 15 oktober de internationale dag van het handen wassen (Global Handwashing Day). De handen wassen is niet alleen een kwestie van goede hygiëne. Maar, het kan verspreiding van bacteriën en daardoor ziekten voorkomen. De WHO (World Health Organization) heeft deze dag ingesteld om mensen overal ter wereld, maar met name in ontwikkelinglanden, bewust te maken van het belang van handen wassen.

Kathleen Jharie-Kuisch, Focal Point Infectie preventie, geeft in een filmpje dat op het YouTube kanaal van het ministerie van Volksgezondheid Suriname te zien is, informatie over het belang van handen wassen. Jharie zegt, dat mensen in het dagelijks leven, elke dag in contact komen met micro-organismen, hetzij bacteriën of virussen. De overdracht van de micro-organismen vindt voornamelijk plaats via de handen.

“We raken ons gezicht aan, onze telefoon, de deuren en apparaten en dergelijke.” Het gevolg daarvan is dat micro-organismen op zo’n manier overdragen kan worden. Als iemand een verminderde weerstand heeft, waarbij de barrière daarbij niet verbroken is (er is geen stop gemaakt om de overdracht te voorkomen), kan zo iemand heel erg ziek worden, zegt Jharie.

Volgens haar is het heel belangrijk dat eenieder zijn of haar handen wast, vooral in de situatie waarin we nu verkeren, met name de Covid-pandemie. Zij stelt dat handen wassen dus de belangrijkste  en goedkoopste manier is om de overdracht van micro-organismen te voorkomen. “Om de handen te wassen is vloeibare zeep nodig en schoon water. Het is beter om geen blokje zeep te gebruiken, omdat het een grote bron van micro-organismen is. Na het handen wassen, volgt het drogen van de handen. Dat kan dus liever met een towel in plaats van een doek, omdat dat ook een bron van micro-organismen is.”  Zij geeft verder aan, dat de methode van handen wassen erg belangrijk is. Ook bij de kinderen moet aangeleerd worden om de handen ten alle tijden te wassen. 

Zij geeft tot slot aan dat we met z’n allen moeten proberen om de infecties terug te dringen door de preventie maatregelen na te leven. Dat kan dus door de handen te wassen of de handen te desinfecteren.

SK

error: Kopiëren mag niet!