Gedragsdeskundige pleit voor beter begrijpen jongeren

Met jongeren in gesprek treden, om na te gaan wat zij belangrijk vinden is juist in deze tijd van de pandemie  van groot belang in Suriname. Communiceren met de doelgroep is essentieel om tot de juiste inzichten te komen. De jongeren die zaterdagavond voor de verstoring van de openbare orde in de binnenstad van Paramaribo hebben gezorgd zijn grotendeels al veroordeeld door de samenleving. Terecht keurt niemand dat goed. Maar om te weten wat de achtergrond van dit gedrag is zijn gesprekken nodig. 

Orthopedagoog/gedragsdeskundige Anne-Marie Becker werpt alvast een kritische kantlijn door te stellen dat er over de jongeren maar niet met de jongeren wordt gesproken. “Het is belangrijk om te weten hoe zij de huidige situatie ervaren”, zegt de gedragsdeskuindige.

Becker wijst er vervolgens op dat het ook nodig is om te weten hoe jongeren naar de ontwikkelingen in de wereld kijken die zij grotendeels via social media volgen. Zij doelt op de reactie van jongeren in verschillende landen op de beperkende maatregelen van hun overheden. “Want Covid-19 is een opgelegde straf.”  Zij noemt heel wat sportmogelijkheden die zijn uitgevallen, discotheken die gesloten zijn, het uitvallen van nationale feestdagen maar zeker ook uitlaatkleppen als de ‘owru jari viering’ en ondertussen al 2 jaar de Avond Vierdaagse, die alles bij elkaar opgeteld voor frustratie zorgt. “Die jongeren mogen bijna niets meer”, zegt Becker.

Dit neemt echter niet weg dat het vertoonde gedrag goed te praten is. De gedragsdeskundige spreekt haar afkeuren over de rellen in de binnenstad. Zij merkt op, dat ouderen een andere ‘spanningsboog’ hebben en anders omgaan met de situatie nu het uitgaansleven beperkt is. Zelf was Becker dol op het bezoeken van toneelstukken maar ook dat behoort tot het verleden. “Ik kan thuiszitten en een boek lezen of kleren maken”, relativeert zij haar mogelijkheden. “Jeugdigen moeten het hebben van het sociale leven.” De gedragsdeskundige noemt dat ‘socializen’ waarbij de aandacht voor het uiterlijk en de aandacht van anderen belangrijk is. “En opeens valt dat alles weg.” Dat is een groot vacuüm waarin men terecht komt.

Inhaalslag
Becker wijst op de ‘inhaalslag’ in Nederland toen uitgaansgelegenheden weer open gingen en massa’s jongeren het nachtleven indoken. De gedragsdeskundige merkt op dat dit mogelijk is geweest door de massale inentingen tegen het Coronavirus. “Ze zijn massaal gaan prikken.”

Becker zegt hierover dat zij de indruk heeft dat jongeren doorhebben dat zij zich moeten laten vaccineren zodat het land weer opengesteld kan worden. “Wij moeten onze jongeren smeken om zich te gaan laten vaccineren, zodat wij terug kunnen naar het oude normaal”, benadrukt zij. Daarbij merkt Becker op dat dwang uitoefenen averechts zal werken. “Niet opdragen, maar in nederigheid vragen”, is haar advies. De gedragsdeskundige verduidelijkt dat het uitoefenen van dwang verzet in de hand werkt. “Tact en nederigheid zijn belangrijk om de jongeren te bereiken”, aldus Becker.

RB

error: Kopiëren mag niet!