Speciaal team moet binnen drie maanden crisisplan gereed hebben inzake beheersen Covid-situatie

Actoren binnen de zorgsector hebben van president Chandrikapersad Santokhi de opdracht gehad een team samen te stellen voor het beheersen van de huidige Covid-19-situatie. Het team zal binnen de komende drie maanden tot een crisisplan moeten komen. Partijen zijn maandag 11 oktober op het Kabinet van de President bijeengekomen met het staatshoofd, minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en vaccinatiecoördinator Gavier Asin. Zij hebben zich gebogen over de situatie die een enorme druk legt op de zorg. 

Aanwezig waren ook de voltallige Nationale Ziekenhuisraad (NZR), leden van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Vereniging van Regionale Artsen (VRA). “De bijeenkomst is bijeengeroepen, omdat we in een hele grote crisis zitten. We zitten op een punt in de zorg, waarbij heel veel systemen onder zware druk moeten functioneren, om niet te praten over een traag opkomende vaccinatieprogramma”, aldus minister Ramadhin.

De regering heeft bij monde van president Santokhi haar bezorgdheid geuit over de situatie. Zowel de ministers als de vertegenwoordigers van de zorgactoren hebben ruimschoots hun mening gegeven. Minister Ramadhin sprak van praktische zaken die een oplossing behoeven. Naast de beschikbaarheid van materiaal en verbruiksartikelen is de beschikking over personeel volgens hem een groot probleem. De bewindsman benadrukt dat er genoeg vaccins voor handen zijn. 

Voor dinsdag was een vervolgmeeting gepland, waarin de randvoorwaarden zoals financiën, in een kleinere setting besproken zouden worden. Minister Ramadhin: “Er is in elk geval een goed gevoel bij iedereen en de regering, dat men tevreden is over het verloop van de vergadering. Wij zijn goed gestemd.”

error: Kopiëren mag niet!