WHO keurt ’s werelds eerste malariavaccin goed

De Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, heeft ’s werelds eerste malariavaccin goedgekeurd en zei dat het aan kinderen in heel Afrika moet worden gegeven in de hoop, dat het de inspanningen om de verspreiding van de parasitaire ziekte in te dammen zal aansporen.

De WHO zei dat haar beslissing grotendeels gebaseerd is op resultaten van lopend onderzoek in Ghana, Kenia en Malawi, waarbij meer dan 800.000 kinderen werden gevolgd die het vaccin sinds 2019 hebben gekregen.

Het vaccin, bekend als Mosquirix, werd in 1987 ontwikkeld door GlaxoSmithKline. Hoewel het de eerste is die is goedgekeurd, staat het voor uitdagingen: het vaccin is slechts ongeveer 30 procent effectief, het vereist maximaal vier doses en de bescherming vervaagt na enkele maanden .

Toch zeggen wetenschappers, dat het vaccin een grote impact kan hebben op de strijd tegen malaria in Afrika, de thuisbasis van de meeste van de meer dan 200 miljoen gevallen en 400.000 doden per jaar in de wereld.

error: Kopiëren mag niet!