Gazprom snijdt gasleveringen naar EU af

Het Russische Gazprom heeft de gasvoorziening van de EU via de Yamal-Europa-pijpleiding afgesneden, waardoor de prijzen op de Nederlandse TTF – de belangrijkste handelshub voor gasfutures – boven de € 100 per megawattuur komen.

De Europese gasmarkt schoot woensdag omhoog met gasfutures gekoppeld aan spotprijzen op de Nederlandse TTF-hub, die € 132,93 per megawattuur bereikten. De stijging kwam nadat de Russische gasreus Gazprom de gasleveringen via de Yamal-Europe gaspijpleiding drastisch verminderde.

Het door het Kremlin gecontroleerde Gazprom begon eind juli de gasleveringen aan Europa sterk te verminderen, van meer dan 108 miljoen kubieke meter per dag (MCM) tot 58 MCM, en sneed het volume vervolgens terug tot 47 MCM na een brand in de gaszuiveringsinstallatie in Novy Urengoj.

De leveringen keerden terug naar gemiddelde volumes – 93 miljoen kubieke meter per dag – na het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Moskou eind augustus. Maar, nu zijn ze weer gedaald tot een van hun laagste waarden dit jaar.

Aan het begin van het stookseizoen van oktober-maart waren de opslagfaciliteiten de afgelopen vijf jaar gemiddeld tot 72 procent gevuld.

Afgelopen winter daalde de gasopslag als gevolg van een sterke vraag, nog verergerd door een relatief zwakke opwekking van hernieuwbare energie en een sterke onderliggende vraag naar elektriciteit.

Woensdag zei de Russische vice-premier Alexander Novak, dat certificering van de controversiële Nord Stream 2 onderzeese gaspijpleiding, die goedkeuring verwacht van de Duitse regelgever, de Bundesnetzagentur, de stijgende Europese gasprijzen zou kunnen afkoelen.

Het Kremlin heeft gezegd, dat Gazprom klaar is om meer gas te pompen als dat nodig is.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: