Dorpen Boven Suriname ingenomen met voorlichting Covid-19

De Medische Zending (MZ) is afgelopen week naar Zuid-Suriname gegaan om voorlichting te geven en vaccinaties tegen het Covid-19-virus. Maureen Van Dijk-Wijngaarde, onderdirectrice Medische Zaken van MZ, heeft donderdag tijdens een  Covid-19-persconferentie onderstreept hoe zorgwekkend de situatie in Suriname is. “Er kan veel gebeuren in een week tijd”, zei ze. 

De afgelopen dagen heeft het zuiden van het land te maken gehad met meer positieve gevallen.Dat zou vooral te merken zijn in de inheemse dorpen Pelele Tepoe en Apetina. Van de besmette personen is tot nu toe geen melding gedaan dat zij in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. Hun situatie is niet zorgwekkend. 

MZ heeft het dorp Kawemhakan bezocht voor malaria awareness sessies, waarbij Covid-19 is meegenomen in het programma. Het is volgens haar gebleken dat de mensen in de dorpen steeds meer informatie krijgen. “Er was zelfs een pastor die de Wajana-taal heel goed spreekt. Hij probeerde de dorpsbewoners te overhalen of uit te leggen wat de voordelen zijn van het vaccin”, sprak Van Dijk. 

Volgens haar hebben de bewoners uit het gebied de voorlichting op prijs gesteld. 

De eerste vaccinaties in het dorp Laduani zijn ook een feit. De inzet van de mensen om het dorp, dat grenst aan de Surinamerivier in het district Sipaliwini, te bereiken is prijzenswaardig. “Zij hebben zich niet alleen massaal geregistreerd, maar huurden zelfs een boot in om het dorp te bereiken om zich te laten inenten tegen Covid-19.”

error: Kopiëren mag niet!