Vertrekkend Franse ambassadeur Joly onderscheiden door president Santokhi

De Franse ambassadeur Antoine Joly vertrekt na een dienstverband van vijf jaar uit Suriname. De diplomaat is dinsdag 5 oktober – op basis van het goede werk dat hij heeft verricht – door president Chandrikapersad Santokhi gedecoreerd tot Drager van het Grootlint in de Ere-Orde van de Palm.

In het presidentieel paleis benadrukte het staatshoofd vooral de bijdrage van ambassadeur Joly in het versterken van de relatie tussen Suriname en Frankrijk. De diplomaat voelde zich vereerd de decoratie te mogen ontvangen. Hij blikt tevreden terug, vertrekt met een goed gevoel en benadrukt dat Frankrijk de Surinaamse regering zal blijven ondersteuning in haar pogingen de economie te herstellen.

President Santokhi sprak van een bitter zoet moment. Zich richtend tot de diplomaat zei het staatshoofd dat een goede vriend en “wan brada fu Sranan” vertrekt. Hij memoreerde de bijdragen van ambassadeur Joly aan het versterken van de bilaterale relatie tussen de republiek Suriname en de Franse republiek. Via Frans-Guyana delen beide landen een gemeenschappelijke grens en samenleving. De constructieve bijdragen van Joly op beide vlakken zijn niet onopgemerkt voorbijgegaan. Hij heeft zich sedert zijn aanstelling in 2017 als ambassadeur sterk toegespitst op het verbeteren van het grensverkeer en wel in het voordeel van beide landen en hun inwoners.

President Santokhi gaf aan dat vanaf de aanstelling van het huidige kabinet is aangegeven dat de relatie met Frankrijk en Frans-Guyana verder versterkt dient te worden. Hij memoreerde de verschillende high level ontmoetingen op meerdere gebieden van samenwerking. 

Het staatshoofd sprak ook zijn dank uit voor de Franse ondersteuning aan Suriname in de strijd tegen Covid. Hij onderstreepte hierbij het belang van goed partnerschap alsook goed nabuurschap. Ambassadeur Joly heeft vooral zijn inzet bewezen in de besprekingen tussen Suriname en Frankrijk/Frans-Guyana aangaande de Marowijnerivier als grensrivier tussen beide landen. President Santokhi noemde ook Joly’s interesse in cultuur en natuur en zijn bijdrage aan het tot stand komen van activiteiten op deze gebieden. Hij sprak de hoop uit dat Suriname een speciale plaats in het hart van de ambassadeur zal hebben. De decoratie dient als erkenning voor zijn werk en onbegrensde pogingen om de landen dichterbij elkaar te brengen.

Ambassadeur Joly toonde zich zeer ingenomen met de decoratie. “I am proud of this medal of Suriname”, gaf hij aan. Hij zei een tevreden ambassadeur te zijn geweest in Suriname.

De diplomaat noemde in zijn toespraak – die dinsdag integraal op de website van Dagblad Suriname is gepubliceerd, – https://www.dbsuriname.com/2021/10/05/vertrekkend-franse-ambassadeur-ontvangt-de-orde-van-de-gouden-palm/ – de culturele rijkdommen en diversiteit en de plurale samenleving van Suriname, die het voorbeeld is van samenwonen. Volgens hem delen Suriname en Frans-Guyana meer dan een grens, maar ook een samenleving en een gemeenschappelijke geschiedenis. Beide landen delen dezelfde waarden van vrijheid, democratie, rechtsstaat en mensenrechten.

Net als president Santokhi stond ambassadeur Joly ook stil bij de grensbesprekingen die de recente periode vlotter zijn gaan lopen. De diplomaat zei ook notitie te hebben genomen van de inspanningen van de regering om de Surinaamse economie te herstellen. Hij onderstreepte dat dit niet makkelijk is en gaf president Santokhi mee dat de Franse regering aan de zijde van Suriname staat om haar hierin te ondersteunen.

error: Kopiëren mag niet!