Vertrekkend Franse ambassadeur ontvangt de Orde van de Gouden Palm

Hieronder de tekst van de afscheidstoespraak van de heer Antoine Joly, vertrekkend ambassadeur van Frankrijk in Suriname, vandaag, dinsdag 5 oktober, uitgesproken bij de ontvangst uit handen van president Chandrikapersad Santokhi van de Orde van de Gouden Palm:

Zijne Excellentie president Santokhi

Mevrouw, first lady

Beste allemaal,

Toen ik wist dat ik ambassadeur van Frankrijk in Suriname zou worden, herinnerde ik me een zin in het boek Candide van onze Franse filosoof Voltaire uit The Age of Enlightenment.

Candide die in de buurt van Paramaribo aankwam, zei: “Ik zie van verre een stad waarvan ik vermoed dat het Suriname is. We zijn aan het einde van onze problemen en aan het begin van ons geluk.”

Ik ben een gelukkige ambassadeur in Suriname geweest.

Blij om uw prachtige land te ontdekken. Van Albina tot Nickerie, van Apura tot Anapaike, van Galibi tot Kwamalasamutu, van Paramaribo tot de Voltzberg, van Palumeu tot Kabalebo, varen op de Maroni, de boven-Suriname rivier, de Tapanahoni, of de Coppename, of de Sipaliwini om de rotstekeningen te ontdekken aan de grens met Brazilië.

Graag kennismaken met de diversiteit van uw mensen; Trio’s, Wayana’s, Galibi’s, N’djukas, Saramaccaners, Paramaccaners, Bonis, mensen uit Amerika, Afrika, India, Indonesië, China, Europa, joden, moslims, katholieken, hindoestanen, evangelisten, atheïsten.

Een echte les in “samenleven”.

Blij om Frankrijk en vooral Frans Guyana te vertegenwoordigen in een buurland waarmee we meer delen dan een grens, een bevolking, een gemeenschappelijke geschiedenis, maar ook tussen Frankrijk en Suriname met dezelfde waarden van vrijheid, vrijheid, democratie, rechtsstaat, menselijke rechten.

Blij getuige te zijn van een historisch moment in het bestaan ​​van de Republiek Suriname, met een alternatieve regering. Deelname als internationale waarnemer aan de verkiezingen.

Blij om ook een klein deel van onze gemeenschappelijke geschiedenis te schrijven door de grens op de Maroni en de Lawa te vestigen; en de soevereiniteit van elk eiland van de grensrivier.

Een heel bijzondere ervaring voor een ambassadeur om met onderhandelingen te bepalen, 400 kilometer van de Franse grens, en zelfs meer dan 400 kilometer, als ik de zeegrens erbij optel die ik ook heb helpen ondertekenen.

Blij onze bilaterale samenwerking te verbeteren door de ratificatie van de overeenkomst voor politiesamenwerking en de ondertekening van de overeenkomst voor wederzijdse rechtshulp; maar ook de raamovereenkomst over samenwerking en vriendschap tussen Frankrijk en Suriname.

Blij om de solidariteit te zien tussen onze mensen met een zuurstoftank die bijna elke week uit Frans Guyana komt sinds 3 maanden en onze sanitaire samenwerking met donaties van gezondheidsmateriaal en zoals gewoonlijk de rol van het ziekenhuis van Saint Laurent du Maroni, zelfs voor vaccinatie van Surinaamse bevolkingsgroepen.

Natuurlijk moet ik zeggen dat het geluk minder sterk is, als we de uitdagingen kennen die u het hoofd moet bieden met de financiële crisis die u hebt geërfd, de sanitaire crises die zijn eigen moeilijkheden hebben toegevoegd, en de sterke agenda die u voor u hebt met hervormingen, en het plan voor herstel van de economie.

Frankrijk prijst ook uw sterke wil om de corruptie te bestrijden die hier vaak gepaard gaat met milieucriminaliteit.

Nu ik vandaag moet vertrekken, wil ik de stem van mijn regering aanvullen, de mijne om de meest oprechte wensen van succes te uiten in het herstelwerk van uw land waaraan u zich sinds uw verkiezing hebt verbonden.

De politieke, economische en gezondheidscontext is niet gemakkelijk voor u. Daarom wil ik dat u weet dat we aan uw zijde staan ​​om u te ondersteunen bij dit herstel.

Om al deze redenen van geluk maar ook van solidariteit in de beproevingen van de geschiedenis, wilde ik u vertellen hoe uw woorden mij hebben geraakt en hoe vereerd ik ben om de Surinaamse Orde van de Palm te ontvangen. Dertig jaar geleden, toen ik lid was van het Franse parlement en voorzitter was van de vriendschapsgroep France Brésil, gaf de Braziliaanse president Cardoso mij de opdracht van de Braziliaanse Rio Branco.

En vandaag, de onderscheiding van de Surinaamse orde met u, mijnheer de president, denk ik nu dat mijn professionele leven van het begin tot het einde werd gekenmerkt door mijn gehechtheid aan dit deel van Zuid-Amerika dat is opgestaan ​​uit slavernij en racisme. En het is voor mij een trots deze onderscheiding te mogen ontvangen uit Suriname, het land van Anton de Kom, de verzetsman tegen het Hitlerisme, de strijder tegen racisme die u onlangs in Nederland vierde.

Ik ben hier om de medaille in ontvangst te nemen, met het grootste respect voor uw voorouders; Ik sta hier met Anton, Boni, Baron, Sophie, Joli Coeur, Tata, Karpata, Toussaint, Nanny en talloze onzichtbare strijders tegen racisme en slavernij.

Ik ben trots op deze medaille van Suriname en ik zal proberen die waardig te zijn.

Dank u meneer de president.

error: Kopiëren mag niet!