Afghaans meisjes voetbalteam krijgt visum voor Verenigd Koninkrijk

Spelers van het Afghaanse meisjesvoetbalteam hebben naar verluidt een visum gekregen om naar het VK te komen. Volgens de Britse krant The Sun krijgen ongeveer 111 spelers, coaches en familieleden van de ploeg groen licht voor een veilig en permanent thuis, weg van de Taliban.

Maar, vrouwelijke Afghaanse speelsters hebben asiel gekregen van Portugal en het is onduidelijk in welk land ze op de lange termijn terecht zullen komen.

De groep met meisjes woonde op tijdelijke visa in Pakistan sinds ze hun thuisland zijn ontvlucht na de overname – en de dreiging teruggestuurd te worden zodra hun asielperiode voorbij was. De meisjes werden onlangs verrast door de aanvoerder van het damesteam, Farkhunda Muhtaj, die in Canada woont en hielp hen naar Lissabon te krijgen, waar ze vervolgens maandenlang met hen trainde tijdens hun eerste sessie.

Campagnevoerders hebben opgeroepen om de jongere groep een permanent toevluchtsoord te geven in het VK, uit angst dat ze zouden worden vervolgd door de nieuwe Afghaanse regering en zouden stoppen met voetballen.

Voetbalclub Leeds United behoorde tot een aantal organisaties die er bij de regering op aandrongen de meisjes asiel te verlenen.

Onder het vorige Taliban-regime in Afghanistan hadden vrouwen te maken met zware repressie en werd ze verbannen uit onderwijs en sport.

Het VK liet een aantal mensen achter tijdens een overhaaste evacuatie uit Kabul en kreeg kritiek, omdat het niet genoeg mensen binnenhaalde en sommigen in de steek liet die hielpen tijdens de militaire missie Britten in het land.

Kashif Siddiqi, mede-oprichter van de liefdadigheidsorganisatie Football for Peace die de campagne leidde om de meisjes te helpen, bedankte de Britse premier Boris Johnson voor het “geven van een toekomst aan deze spelers”. Hij zei in een verklaring: “We wachten nog steeds om via officiële kanalen de bevestiging te horen, maar als het wordt bevestigd, betekent dit dat 111 Afghaanse meisjes, familie en coaches zojuist hun leven voor altijd hebben veranderd door Groot-Brittannië. Elk goedgekeurd visum betekent een beter leven, het recht op onderwijs en de vrijheid om te voetballen.

Hij vervolgde: ‘Zonder Groot-Brittannië stonden ze voor een terugkeer naar de nachtmerrie die Afghanistan is; deze beslissing geeft hen een toekomst om mogelijk voor Leeds United en andere clubs te gaan spelen. We zijn Pakistan ook enorm dankbaar dat het hen een tijdelijke veilige haven heeft gegeven terwijl het VK hun zaak in overweging nam.’

error: Kopiëren mag niet!