Woede in Nieuw-Zeeland na benoeming trans-gewichtheffer Hubbard tot sportvrouw van het jaar

De kwestie van transatleten in de sport heeft opnieuw de krantenkoppen gehaald nadat de controversiële gewichtheffer Laurel Hubbard werd uitgeroepen tot Nieuw-Zeelands ‘sportvrouw van het jaar’ ‘ door één universiteit.

De Universiteit van Otago verleende de eer aan transatleet Hubbard, en werd de eerste sportster die de prijs ontving in zijn 113-jarige geschiedenis en het volgt nadat Hubbard de eerste openlijk trans-concurrent was die deelnam aan een solo-evenement op de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zomer.

Ondanks dat Hubbard, 43, niet succesvol was in haar Olympische poging, werd ze door de Nieuw-Zeelandse universiteit geprezen vanwege haar impact op de sport – ondanks dat ze op de Olympische Spelen werd overtroffen door landgenote Lisa Carrington, die drie keer goud won in Japan om de meest succesvolle Olympier in de gechiedenis van het land te worden.

Desalniettemin nam Hubbard, die een debat op gang bracht over de billijkheid van het hebben van mannelijke geboren atleten die strijden tegen vrouwen, de prijs dankbaar in ontvangst en bedankte Otago University.

“Het is niet mogelijk voor atleten om op Olympisch niveau te voltooien zonder de aanmoediging en aroha van vrienden, familie en supporters”, zei Hubbard.

“Deze prijs is voor iedereen die deel heeft uitgemaakt van mijn Olympische reis.”

Hubbard, die in 2012 overstapte naar een vrouw, kreeg toestemming om deel te nemen aan de Olympische Spelen dankzij een nieuw ingevoerde regel die transvrouwen toestaat deel te nemen zolang hun testosteronniveaus onder een bepaald niveau zijn. Hubbard had eerder als man deelgenomen aan gewichthefwedstrijden.

“Ik zie de Olympische Spelen als een wereldwijde viering van onze hoop, idealen en waarden en ik wil het IOC bedanken voor zijn inzet om sport inclusief en toegankelijk te maken”, zei Hubbard in een verklaring nadat hij toestemming had gekregen om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

“Ik ben hier niet om de wereld te veranderen, ik wil gewoon mezelf zijn en doen wat ik doe.”

error: Kopiëren mag niet!