Eunectus de aboma belandt deels in een abomavet-potje en Dermochelys de lederschildpad wordt op de huid gezeten door de mens

Het is vandaag, maandag 4 oktober, Wereld Dierendag. Een dag om niet alleen stil te staan bij onze lieve honden en katten, onze huisvrienden en kameraden, maar ook en wellicht aan wat minder voor de hand liggende wilde dieren.

Eunectus doet geen vlieg kwaad

Zo heeft Eunectus de aboma, ofwel groene anaconda, speciaal aandacht gevraagd van de redactie van Dagblad Suriname nu het Dierendag is. Eunectus is een mooie lange, dikke slang. Hij kan overal opduiken, maar vooral in trenzen en bermen. Eunectus oogt indrukwekkend, angstaanjagend ook. Maar, dat angstaanjagende komt vooral voort uit onwetendheid. Veel mensen zijn bang voor Eunectus en hij begrijpt dat niet. Hij doet geen vlieg kwaad, zolang de mens hem maar geen kwaad doet. 

Natuurlijk, we kennen waarschijnlijk allemaal de film ‘Anaconda’ uit 1997 met Jennifer Lopez, Ice Cube en Jon Voight. ‘Grijs gedraaid’ op de diverse lokale tv-zenders. Maar, zoals de anaconda in die film is Eunectus niet. 

De mens doet Eunectus kwaad

Het is jammer, te betreuren, dat anaconda’s met regelmaat worden gedood – en veelal op gruwelijke wijze – zodra die gespot wordt. Eunectus leeft vandaag de dag gelukkig nog. Hij is vooralsnog aan de aandacht van de gewelddadige en bloeddorstige mens ontsnapt en daarmee ook voorkomen dat delen van zijn imposante lijf in een klein potje belanden, tot zelfs in kulture-shops in Nederland. Want, nadat zo’n mooie slang is doodgekapt wordt vaak door de daders vet uit de slang verwijderd.  Aboma olie of aboma vet zou goed zijn tegen reuma, voor pijnvermindering en als heelmiddel. Ook zou het vet vaak gebruikt worden penis vergrotend middel in Suriname. Potjes met dat vet kunnen gewoon online worden besteld en afgerekend.

Laat iedereen ervoor zorgen dat Eunectus niet deels in een klein potje terecht komt, maar in vrijheid kan blijven leven en ja, misschien mensen een beetje angst aanjagen.

Dermochelys de reuzen zeeschildpad vreest de mens

Wie ook de redactie van Dagblad Suriname benaderde in verband met Wereld Dierendag is Dermochelys, een mooie grote lederschildpad ofwel Aitkanti. Het dier heeft angst in zijn grote droevige ogen staan. Angst voor de mens. Iedereen is bekend met de legstranden te Galibi en Braamspunt van deze bedreigde reuzen zeeschildpad. Helaas, aldus Dermochelys. Het dier jammert, omdat hij tijdens het uitbroeden van honderden eieren wordt gestoord en lastiggevallen door de mens. Deze Covid-pandemie prijst Dermochelys zich gelukkig, omdat er nauwelijks toeristen zijn die haar lastigvallen. Normaal gesproken wil iedereen met de schildpad op de foto. Iedereen wil het dier filmen. Soms haalt een toerist het in zijn of haar hoofd om bovenop Dermochelys te zitten. En ‘s avonds wordt haar rust verstoord door felle lichtstralen afkomstig uit zaklampen van zogenoemde eco-toeristen. Die lichtstralen ontregelen Dermochelys en haar nest. Ze kan er niet tegen.

Dan zijn er nog op zee de gedumpte en achtergelaten netten van vissers waarin zij verstrikt kan raken en verdrinken. Gelukkig zijn meer en meer vissers zich bewust van hun verantwoordelijkheid en trachten met allerlei middelen en moderne snufjes te voorkomen dat schildpadden in hun netten belanden. 

Voor Dermochelys is en blijft de mens haar grootste vijand. Dermochelys is geen knuffel schildpadje. Het is een bedreigde reuzenschildpad en zou moet rust gelaten moeten worden en dat geldt zeker ook voor haar eieren.

Kortom, de heldere boodschap van Eunectus en Dermochelys is: “Laat ons  met rust, wij laten u ook met rust!”

PK

error: Kopiëren mag niet!