Dierendag, ook een dag van bezinning

Het is maandag 4 oktober Wereld Dierendag. Een dag waarop mensen extra aandacht moeten besteden aan huisdieren en dieren in het algemeen maar ook aan dierenwelzijn en dierenbescherming. En wat betreft dierenwelzijn en -bescherming kunnen mensen nog heel wat leren. Want, ga eens een wandelingetje maken in de stad, in een buurt, een wijk, en zie al die verwaarloosde honden rond sjokken. Wereld Dierendag zou ook een dag van bezinning moeten zijn.

Zwerfhonden lopen apathisch en doelloos langs je heen

Zoveel honden zwerven rond in de stad. Velen zijn graatmager, hebben allerlei wondjes en wonden, lopen niet, maar waggelen over straten en trottoirs. Triest en zielig om te zien. Het liefst zou je ze allemaal mee willen nemen, verzorgen, goed wassen en naar een dierenarts brengen. Niemand lijkt naar ze om te kijken.

De honden lopen apathisch en doelloos langs je heen. Ze weten niet eens meer wat het is om te bedelen om eten. Zullen ze ooit een naam hebben gekregen? Zullen ze ooit op straat door iemand zijn of worden geaaid? Neen, het zijn zwervers, ze zien er vuil en vies uit en mensen blijven het liefst ver uit hun buurt, terwijl de honden juist aandacht, warmte en liefde en ook een goed bord eten nodig hebben. Nu en dan wordt een hond wel van straat gehaald door een liefdevol burger, die wel de pijn en treurnis in de ogen van het dier ziet. Zo’n burger verdient respect. Ze zijn er, gelukkig, die burgers en het zijn veelal vrouwen.

Wilde dieren zijn geen huisdieren

Die pijn en treurnis in de ogen van zwerfhonden, zijn ook te zien in de ogen van onder andere de monkimonki’s en keskesi’s die hier en daar door mensen als huisdieren worden gehouden. Vaak vastgebonden aan iets met een touw of opgesloten in een kooitje. En maar niet te spreken over personen die het in hun hoofd halen om bijvoorbeeld een jaguar of ocelot als huisdier te hebben. Het zijn allemaal wilde dieren. Het zijn dieren die in het wild, in het bos, thuis horen. Het zijn wilde dieren en die verliezen nooit bijvoorbeeld hun jachtinstinct. Ze kunnen een gevaar zijn of worden voor de personen die ze in gevangenschap houden, want dat is het, gevangenschap. De mens is hun vijand, hun bedreiging. Natuurlijk, een monkimonki heeft een knuffelig uiterlijk. Het zijn leuke aapjes om te zien, kleine knuffeldiertjes. Maar, het zijn en blijven wilde dieren die niet op een erf in de stad, aan een touw of in een te klein kooitje, thuishoren. Natuurlijk geldt dat ook voor dieren als de jaguar en ocelot, maar dat moge duidelijk zijn. Denk ook aan de raaf, de ara, een mooie grote kleurrijke papegaaiensoort die ook en uiteraard thuishoort in het wild, net als zijn vele soortgenoten.

Behandel een huisdier als een vriend

Het wordt tijd dat dieren in algemene zin in Suriname met respect behandeld worden. 

Het wordt tijd dat wilde diersoorten niet meer in gevangenschap als huisdieren worden gehouden. 

Het wordt tijd dat huisdieren behandeld gaan worden als een huisvriend. 

Een hond of een kat als huisdier, ze kunnen je beste vriend worden en zijn. Behandel ze ook als een vriend. Geef ze aandacht, warmte en liefde. Zou u als burger aan een, te kort, touw vastgebonden willen zijn op een erf? Nee, u gaat meteen schreeuwen dat het een schending van mensenrechten is. Maar, dieren hebben ook hun rechten…..

PK

error: Kopiëren mag niet!