Medische Zending: ‘Boven-Surinamegebied het zorgenkind bij elke golf”

Maureen van Dijk-Wijngaarde, onderdirectrice Medische Zaken van de Medische Zending, MZ, heeft tijdens een donderdag gehouden Covid-19-persconferentie onderstreept hoe zorgwekkend de situatie in het land is. 

“Uit de statistieken van de Medische Zending is gebleken dat alle personen die zijn overleden aan het coronavirus niet gevaccineerd waren”, zei ze. 

De vakantieperiode baart MZ enorm zorgen, het Boven-Surinamegebied kan geclassificeerd worden als het zorgenkind bij elke golf. Uit alle regio’s waar de MZ opereert heeft het Boven-Suriname gebied oftewel Saamaka de grootste groep mensen die dichtbij elkaar wonen, én ook de grootste groep ouderen met risicofactoren. De moeilijkste barrière in het Boven-Surinamegebied is, volgens MZ, dat een bijzonder kolossale groep gelooft dat Covid-19 niet bestaat.  

Van Dijk benadrukte, dat de strijd tegen Covid-19 een collectieve taak is en niet alleen een aangelegenheid van de overheid. “Het virus heeft ons geleerd wat wij kunnen doen om te voorkomen dat men ernstig ziek wordt. Wij weten wat we moeten doen om niet ernstig ziek te worden, wij zijn mensen met goed verstand. Wij als samenleving hebben invloed op het beheersen van corona”, sprak de medisch deskundige. Zij benadrukte verder dat de coronacrisis vanuit een burger-overheid perspectief aangepakt dient te worden. 

De onderdirectrice gaf ook aan dat de Medische Zending continu in overleg is met vertegenwoordigers van de inheemse en tribale volken. “Wij voeren breedvoerige deliberaties met het traditioneel gezag, de districtscommissarissen van de bestuursressorten, ngo’s en bedrijven operationeel in het achterland, zodat zij kennis hebben over hoe de pandemie zich ontwikkelt”, aldus Van Dijk.

“De bewustwording wordt op gang gebracht. Men moet zich eerst individueel beschermen en dan dorpsgenoten en ook anderen motiveren. Door de enorme druk op de ziekenhuizen worden patiënten vroegtijdig naar huis gestuurd, in sommige gevallen met een zuurstofconcentrator.” 

In het gebied waar MZ opereert beschikt het grootste deel niet 1×24 uur over elektriciteit. “Het lichtje moet gaan branden bij mensen in het binnenland zodat de corona-pandemie geen drama wordt.”

error: Kopiëren mag niet!