Duizenden meldingen menstruatiestoornissen na toediening Covid-19 vaccin

Het bijwerkingencentrum Lareb in ‘s-Hertogenbosch, Nederland, heeft duizenden meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van een Covid-vaccin. Volgens de instantie is nog onduidelijk of er inderdaad een verband is met het vaccin.

De gemelde klachten zijn verschillend van elkaar, het gaat om klachten zoals het uitblijven van de menstruatie, hevige menstruatie en doorbraakbloedingen. Maarm ook om het optreden van bloedingen na de overgang. Lareb bekijkt de meldingen van menstruatiestoornissen nader en gaat de gemelde klachten in kaart brengen. Ook wordt er internationaal  onderzoek verricht. 

Volgens het bijwerkingencentrum komen menstruatiestoornissen ook zonder vaccinatie heel vaak voor. Menstruatiestoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals infectie, ziekte of stress. Of er dus een degelijk verband bestaat met het Covid-vaccin is dus nog onduidelijk. Maar, die mogelijkheid bestaat er wel. De instelling geeft aan, dat het vaccin het immuunsysteem stimuleert en dus mogelijk wel wel invloed kan hebben op de hormoonspiegels. 

In de Verenigde Staten investeert het Nationaal Gezondheidsinstituut 1,67 miljoen dollar (ongeveer 1,5 miljoen euro) in onderzoek om te begrijpen hoe de Covid-19-vaccins de menstruatiecyclus beïnvloeden. 

Steven Weyers, gynaecoloog en diensthoofd van de Vrouwenkliniek van UZ Gent verklaart dat de veranderingen in de menstruatiecyclus in ieder geval kortstondig en ongevaarlijk zijn. Hij geeft aan dat het niet langer dan twee of drie cyclussen zal duren.

Situatie in Suriname niet duidelijk

In hoeverre er vrouwen in Suriname zijn die te maken hebben gehad met menstruatiestoornissen na het vaccineren is nog onbekend. Indien er wel vrouwen zijn die te kampen hebben gehad met menstruatiestoornissen na het vaccineren, dient meer informatie hierover aan de samenleving verschaft te worden, in dit geval aan de vrouwen. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) was vooralsnog onbereikbaar voor een reactie.

SK

error: Kopiëren mag niet!