Staatsolie-directeur Jagesar: “Streven om te produceren in 2025 recht overeind”

Ondanks een tegenvaller, stelt Staatsolie-directeur Anand Jagesar tegenover lokale media, dat het streven om in 2025 te produceren recht overeind staat. De topman bij Staatsolie stelt, dat er geen commercieel winbare olie is aangetroffen in de KesKesi-bron voor de Surinaamse kust. De oliebronnen worden geanalyseerd op de inhoud, zodat duidelijk wordt of er potentie is voor commerciële exploitatie.

“Alhowel dit een domper is, zijn er nog veel mogelijkheden. De boor-boot vertrekt vanuit KesKesi terug naar Sapakara voor onderzoek. Het streven om in 2025 olie te produceren, blijft recht overeind staan”, aldus Jagesar.

Locatie onderzoeksprogramma

Onlangs heeft Fugro, een wereldwijd opererend bedrijf dat haar hoofdvestiging in de Nederlandse stad Leidschendam heeft – het bedrijf ondersteunt klanten in binnen- en buitenland, met diverse geïntegreerde oplossingen op het gebied van ‘geo-intelligence’ en ‘asset integrity’ – het veldwerk afgerond voor een locatie onderzoeksprogramma voor TotalEnergies voor de noordwestkust van Paramaribo in Blok 58 van het Guyana-Suriname bekken. Het project bevindt zich ongeveer 150 kilometer uit de kust in waterdiepten van 60 tot 2.100 meter en omvat de verwerving en analyse van geofysische gegevens en geotechnische bodemmonsters. Fugro zal deze informatie gebruiken om de condities op de locatie te karakteriseren en potentiële geohazards te identificeren, zodat de klant potentiële ontwikkelingsactiviteiten kan verminderen. 

Het bijna 7 maanden durende veldprogramma werd uitgevoerd vanuit Fugro Brasilis met behulp van een autonoom onderwatervoertuig (AUV) voor het grootste deel van de geofysische gegevensverzameling en piston- en boxcorers voor de bemonstering van de zeebodem. 

20 jaar ervaring in de regio

Deze aanpak van Fungro is gebaseerd op 20 jaar ervaring in de regio, waaronder het verzamelen van bijna 15.000 lijn kilometer aan geofysische gegevens en tientallen bodemkernmonsters in het Guyana-Suriname-bekken. Om de oplevering van projecten te stroomlijnen en de ecologische voetafdruk te verkleinen, voerde Fugro de eerste gegevensverwerking en laboratoriumtests uit aan boord van het schip.

“Dit werk vertegenwoordigt één van Fugro’s grootste karakterisering programma’s voor locaties in de regio van de afgelopen jaren”, zegt Brian Hottman, Fugro’s directeur voor het Caribisch gebied en de Stille Oceaan in Zuid-Amerika.  “Onze geschiedenis in de regio en onze gedeelde toewijding aan veiligheid, duurzaamheid en lokale inhoud voegen waarde toe aan het project en helpen onze klant om hun doelstellingen voor verantwoorde ontwikkeling van hulpbronnen voor Block 58 te bereiken.”

error: Kopiëren mag niet!