Grote sumoworstelaar Hakuho (36) gaat met pensioen

De Japanse sumoworstelaar Hakuho, die een record van 45 toernooioverwinningen heeft behaald, is van plan met pensioen te gaan nadat hij de afgelopen jaren met blessures heeft geworsteld, zo berichten lokale media maandag.

Hakuho, 36, maakte zijn sumo-debuut in 2001 en vocht zich een weg naar de hoogste rang van yokuzuna in mei 2007, en werd de tweede Mongoolse inwoner die die rang bezat.

Bronnen zeiden dat Hakuho zijn voornemen om te stoppen heeft bevestigd en dat hij de nodige stappen zou nemen om een ​​sumo-school te runnen, waar worstelaars wonen en trainen.

Hakuho, die in 2019 de Japanse nationaliteit verwierf, een voorwaarde voor het openen van een school, heeft gezegd dat het trainen van worstelaars een “manier om mijn dankbaarheid te tonen” zou zijn.

De Japan Sumo Association zei geen commentaar te hebben op de berichtgeving.

Hakuho, geboren als Monkhbatyn Davaajargal, brak records voor toernooiwinsten en het aantal gewonnen wedstrijden in een kalenderjaar, en zijn termijn als Yokozuna was ook de langste in de sumo geschiedenis.

Maar blessures hebben zijn carrière de afgelopen jaren belemmerd en hij stopte met verschillende toernooien en andere helemaal.

In juli won hij een toernooi in Nagoya, maar zei toen: “Mijn lichaam valt uit elkaar. Ik wil goed nadenken over de toekomst.”

Hakuho, die in januari positief testte op Covid-19, trok zich in september ook terug uit een toernooi nadat verschillende worstelaars in zijn groep positief testten.

error: Kopiëren mag niet!