Geen verhoogde omzetbelasting voor multinationals

De stijging van de Omzetbelasting gaat per 1 oktober in. Verschillende sectoren bereiden zich voor op de gevolgen. Multinationals hebben geen omkijken naar de wijziging van de Omzetbelasting.

Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, wijst op de aparte overeenkomsten van multinationals met de staat Suriname. Deze overeenkomsten zijn goedgekeurd binnen De Nationale Assemblee (DNA) als hoogste orgaan, om investeringen voor het land binnen te halen. 

“De multinational wil zekerheid en bij het maken van afspraken worden bepaalde zaken vooraf vastgesteld.” Deze bedrijven maken plannen voor een langere termijn, zodat de afspraken ten aanzien van de geïnvesteerde gelden in de productiesector worden nageleefd.

Bedrijven als Newmont en IAmGold dragen ongeveer 6 procent af aan royalty’s. Tijdens de onderhandelingen wordt gekozen voor een middenweg welke voor beide partijen acceptabel is. Als voorbeeld noemt Rusland de onderhandelingen met Newmont waarbij in 2010 rekening werd gehouden met verhogingen van de goudprijs. Rusland was toen zelf minister van Natuurlijke Hulpbronnen van 2005 tot 2010.  “Wij hebben toen een royalty afgesproken met het bedrijf dat bij een hogere goudprijs ook de royalty’s zouden toenemen. Hierna kwam een wisseling van de wacht en in 2013 werd de keus gemaakt voor een vastgestelde royalty van 6 procent.”

Huidige situatie

In de huidige situatie ten aanzien van de Omzetbelasting komt er niets bij voor de multinational, “maar wanneer dit verbetert en we de omzetbelasting terugbrengen van 12 naar 6 procent dan moet de multinational nog steeds volgens gemaakte afspraak betalen”. Dit kan hoger uitvallen, ook wanneer de ontwikkelingen in de oliesector worden meegenomen. Rusland verwacht, dat de olieproductie in 2024/2025 op gang komt.

“Als wij verstandig omgaan met onze middelen en reserves opbouwen dan kan er sprake van zijn, dat onze Omzetbelasting weer omlaag gaat”, licht de voormalig minister toe. Dat er nu maatregelen worden genomen, als het verhogen van de Omzetbelasting, zijn volgens de voorzitter van de NPS, die tevens staatsadviseur is, noodzakelijke voorzieningen. “Dit komt door de economische problemen die gecreëerd zijn in de afgelopen 10 jaar.”

Volgens Rusland moet iedereen inleveren. “Want anders gaan wij hier niet uitkomen.” Ondanks de verzwarende maatregelen is de verwachting bij Rusland, dat de druk bij individuen minder zal worden in 2024/2025. “We moeten met zijn allen samen door dit dal.”

Rusland zegt zich te realiseren dat mensen graag mooie verhalen van hem horen dat verlichting van de lasten op veel kortere termijn mogelijk zal zijn. maar benadrukt dat de realiteit op dit moment anders is. Hij verwijst naar zijn boodschap tijdens de verkiezingen van 2020, dat bij goed bestuur en beleid waarbij iedereen inlevert, het minimaal twee jaren zou duren om “redelijk uit het dal te komen”. Rusland besluit met de mededeling, mensen geen zaken voor te willen houden waarvan hij weet dat deze niet haalbaar zijn.

RB

error: Kopiëren mag niet!