Ministerie van TCT staat maandag stil bij Wereld Toerisme Dag

Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is zich bewust van de rol die toerisme kan vervullen in het verder ontwikkelen van de Surinaamse economie. In dat kader organiseert het departement maandag 27 september in het kader van World Tourism Day met de private sector een kick-off tourism activiteit. Onder het thema “Tourism for inclusive growth” zal samen met stakeholders worden stilgestaan bij deze dag, en hoe de toerismesector een impuls te geven.

De activiteit vindt plaats in Residence Inn, dat speciaal voor deze dag ter beschikking is gesteld door METS NV Travel & Tours. 

Een van de prioriteitsgebieden van het ministerie is het ontwikkelen en bevorderen van het toerisme in Suriname. Het thema “Tourism for inclusive growth” heeft daarom als onderbouwing de bewustwording van de sociale, culturele, politieke en economische waarde van toerisme en de bijdrage die de sector kan leveren bij het bereiken van de sustainable development goals. Om deze bewustwording kracht bij te zetten zullen diverse activiteiten worden georganiseerd in Paramaribo, Nickerie, Coronie en Para. De kick-off zal bijgewoond worden door een kleine groep genodigden en zal ook live worden uitgezonden. 

METS-directrice Sherida Mormon (zie foto hieronder) zegt, dat op Wereld Toerisme Dag aandacht besteed wordt aan de impact van toerisme.

Ze benadrukt dat deze sector veel positieve invloed kan hebben op de economie van het land en vooral werkgelegenheid teweegbrengt. Toerisme kan bijdragen aan het beter maken van gemeenschappen. “We moeten op andere manier kijken naar toerismeontwikkeling.” Ze is ermee ingenomen dat het ministerie het initiatief heeft genomen om op deze dag specifiek aandacht te besteden aan toerisme. 

Tijdens de kick-off activiteit zullen ook vertegenwoordigers van recreatieoorden van het district Para aanwezig zijn, waarbij de bijdrage van dit district aan het toerisme in Suriname naar voren zal komen. “Toerisme staat voor behoud van de omgeving en het brengt geldt in het laadje. Zeker 23% van de bevolking heeft emplooi in de sector en ook andere sectoren verdienen hieraan. Toerisme is veelomvattend en heeft impact op alle sectoren. Er is geen enkele sector die zoveel voordelen voor de samenleving oplevert als de toerismesector”, aldus Mormon. Ze zegt ook, dat de Covid-pandemie wel meer nadelen dan voordelen heeft gehad voor de sector. “Het heeft de sector een aantal jaren teruggebracht en vooral voor onvoldoende inkomsten gezorgd. Aan de andere kant heeft het ons wel leren nadenken over kosten en efficiëntie.”
Naast het ministerie van TCT zullen ook het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA), de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) en de United Touroperators deelnemen. Vanwege de Covid-beperkingen is het programma niet al te ruim.

error: Kopiëren mag niet!