KSV wijst op verantwoordelijkheid ouders voor kinderen in het verkeer

Het is belangrijk dat ouders goed letten op hun kinderen, zeker in de vakantieperiode. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, vooral in het verkeer.

Enkele dagen geleden was Sabrina Hasselbaink, vrijwilligster bij het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), getuige van een gevaarlijke situatie waarin een moeder met een kind in een rijdende auto zat terwijl het kind met het gehele hoofd uit de auto hing. Niet alleen het hoofd stak uit, ook de armen en handen. Het gevaar laat zich raden wanneer er een ‘aanraking’ is met een tegenligger of een uitstekend object langs de weg. De oplettende verkeersvrijwilliger kon de moeder aanspreken. “Ik heb de moeder gezegd dat ze heel gevaarlijk bezig is en de ruit omhoog moet doen.” Hasselbaink klinkt opgelucht wanneer zij vertelt dat de moeder naar haar heeft geluisterd.

Zij merkt op dat mensen het gevaar als heel normaal zien tegenwoordig. Het is haar opgevallen dat de veiligheid van kinderen tijdens deelname aan het verkeer over het algemeen niet voldoende in acht wordt genomen. Een van de voorbeelden die Hasselbaink aankaart is de aanwezigheid van kleine kinderen op de voorbank tijdens een autorit. “Men neemt zulke momenten voor lief, maar het kind vliegt met gemak uit de auto bij een calamiteit.”

Over het onbeheerd achterlaten van een kind in een auto, iets dat tijdens het doen van boodschappen wel eens voorkomt, wijst Hasselbaink op het gevaar dat de auto kan gaan rollen. “Als het kind aan de handrem trekt of de auto op ‘drive’ zet, heb je de poppen aan het dansen.”  Niet lang terug viel het Hasselbaink op, dat een vader een winkel was binnengestapt terwijl hij zijn auto met draaiende motor met daarin twee kleine meisjes op de achterbank achter zich liet. Achter de auto was een sloot.

Eugenie Esajas, ondervoorzitter van KSV, wijst op de verantwoordelijkheid die ouders hebben voor hun kinderen. Daarnaast noemt zij de bewustwording van volwassenen ten aanzien van bepaalde handelingen en de daaraan verbonden gevolgen. “Die consequenties hebben te maken met risicoperceptie en risico inschatting.”

Het gaat om een stuk bewustzijn. Esajas licht toe, dat wanneer iemand iets verneemt, het als een ver van zijn of haar bed kan worden gezien. “Maar je kunt je ook afvragen wat je daaruit kunt leren”. Deze houding geeft blijk van een stuk bewustzijn, verduidelijkt Esajas. Wanneer het nieuws iemand bereikt dat iets een andere persoon is overkomen dan raakt het in zekere zin ook de ontvanger van dit nieuws. “Wanneer je dat leest dan overkomt dat jou ook.” Zij vult aan dat het daarom nodig is om ons bewustzijn naar een hoger niveau te brengen.

“Wees je bewust van de verantwoordelijkheid die je hebt als mens”, is dan ook haar boodschap.   

RB

error: Kopiëren mag niet!