Verzoeningskrutu te Asindohopo

In het kader van de viering van Saamaka daka op 19 september was er een verzoeningskrutu op Asindohopo aan de Pikin Rio, de residentie van de granman der Saramaccaners. Vertegenwoordigers van verschillende lo’s, dorpen en organisaties waren aanwezig.

De granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni, die de krutu opende en de aanwezigen toesprak, heeft opgeroepen tot verzoening en eenheid onder de Saramaccaners. Alleen op deze manier kan er sprake zijn van duurzame ontwikkeling in het Saramaccaans gebied, aldus de granman. 

Rinaldo Huur, voorzitter van de stichting 19 september Saamaka daka, heeft uitleg gegeven over het doel van de stichting en de plannen voor de komende periode. 2022 is een jubileumjaar van de Saamaka daka, dus nu al zullen de voorbereidingen gedaan worden naar dat moment toe. 

Professor Franklin Jabini heeft een korte uitleg gegeven over het akkoord dat op 19 september 1762 werd gesloten door de Saramaccaners met de koloniale overheid. De reden en waarom het noodzakelijk was voor beide partijen het sluiten van vrede. 

Alle aanwezige  vertegenwoordigers van de lo’s hebben middels een plengoffer beloofd in vrede met elkaar te zullen leven. 

De viering van Saamaka daka vond plaats in aangepaste vorm vanwege de Covid-19 pandemie op de residentie van de granman. 

VP

error: Kopiëren mag niet!