“Nu zit ik me af te vragen of ik moet stoppen met wat ik doe”

“Hoe moeten kleine ondernemers het overleven in zo een situatie”, vraagt Tavira zich af. Zij is een kleine onderneemster en zegt dat het nu heel zwaar is en zwaarder wordt. Zonder een goed inkomen moet zij voor het pand dat zij huurt maandelijks SRD 6.000 neertellen.

“En dan geeft de eigenaar mij aan, dat er een verhoging bij komt. Hoe doe ik dat?”, vraagt Tavira zich af. “Naast het betalen van werknemersbelasting en huur hou ik niets voor me zelf over. Meer dan de helft van de betalingen komt uit andere ondersteuningen. De zaak die ik draai gaat slap en komt dan weer op een laag pitje staan. Nu zit ik me af te vragen of ik moet stoppen met wat ik doe en dan iets anders zoeken of weer voor iemand te werken, wat ik helemaal niet wil. Met zo een demotiverend en een slechte ondersteuning gaat er geen zelfstandigheid meer kunnen zijn. Je geeft mensen het gevoel, dat ze dingen voor straf doen. En dat doen enkele burgers ook al”, aldus Tavira.

Een andere kleine ondernemer stelt, dat hij besloten heeft de sleutel van het pand dat hij huurde af te staan. “Ik ben nu bezig de spullen uit het pand te halen en bij mij in de garage te zetten. Nadat mijn contract verlopen was, kreeg ik te horen dat ik een verlenging kon krijgen, maar met een verhoging erbij van de huur. Kan toch niet”, zegt de kleine ondernemer.

“Ik heb al maanden bijna zonder dat ik open was een volledige huur betaald en nu gaat het bedrijf ook niet zoals het zou moeten gaan. En dan krijg je nog een druk. Ik ga wel door met wat ik doe, maar dan van huis uit. Alleen moet ik nu de locatie veranderen van mijn bedrijf en nog kleine andere dingen zijn weer een loterij. Je hebt anderen die hetzelfde geval ook kregen, maar door overleg met de huurder is dat goed verlopen. Dus het kan wel anders”, benadrukt de ondernemer. 

TM 

error: Kopiëren mag niet!