Je kan de man uit de goot halen, maar de goot uit hem halen gaat moeilijk

Bij het zien van een fotopostkaart uit 1967 van de ophaalbrug bij Poelepantje raakte F.P., die in de buurt is opgegroeid, vervuld van nostalgie. De tijden gaan voorbij. Suriname schrijdt sukkelend voort.  De vooruitgang is de wijk Abrabroki voorbijgegaan en heeft het overgeslagen. De volksbuurt heeft zich gedurende de loop van de jaren niet noemenswaardig ontwikkeld.

Kumakoisi

De verwachte ontwikkeling van Abrabroki bleef uit. Het verval van deze stadswijk zet zich met rasse schreden voort. Observatie heeft aan het licht gebracht, dat de sanitaire omstandigheden ter plaatse veel te wensen overlaten. Het wemelt er van Kumakoisi (erf-privaten) die bij de minste regenval overstromen.

Overlast

Poelepantje werd beschouwd als de grens tussen de stad en het achterland. Er stond een militair post de plaats. Wateroverlast speelt de omgeving sedert de koloniale tijd parten. Vrijwel iedereen weet, dat de naam Poelepantje is afgeleid van puru panyi. Destijds moesten de mensen uit de kleren stappen om over de nu gedempte Domineekreek te waden. De kleding werd boven het hoofd geworden om niet nat te worden. De naam Poelepantje verwijst ook naar inwoners uit het binnenland die hier vroeger hun lendendoek (panyi) afdeden en stadskleding aandeden om de ‘beschaafde wereld’, te betreden.

Volksverlakkerij

In 2021 werden de bewoners van de volkswijk Abrabroki en het volk van Suriname lekker gemaakt met de aankondiging, dat er een spoorlijn van Poelepantje naar Onverwacht in het district Para zou worden aangelegd. Binnen anderhalf jaar zou de treinverbinding bruikbaar zijn. Vijf supermoderne dieseltreinen zouden worden ingezet, om binnen een half uur passagiers en goederen van Paramaribo naar het district Para, vice versa te vervoeren. Het was een slimme politieke droom, gebakken lucht subtiel flirten met de bevolking om die gek te maken op een politieke kleur. Het volk werd een worst voorgehouden.

Nieuwe landingsplaatsen

Poelepantje is reeds lang niet meer de landingsplaats waar bezoekers uit het binnenland aanmeren. De Saramaccastraat en de Drambrandersgracht hebben deze functie overgenomen. Het zijn vandaag de plaatsen waar reizigers van en naar het binnenland in en uitstappen. Niet in bootjes maar in bussen.

Saramaccastraat

De standplaatsen van bussen en andere voertuigen die het binnenland aandoen langs de Saramaccastraat zijn een ongeorganiseerde bende. Er wordt kriskras op het trottoir en langs de weg geparkeerd. Het is beslist geen verbetering van de chaos die er destijds heerste rond de aanmeerplaats Poelepantje.

Vuilnishoop

De Albina Taxistandplaats aan de Drambrandersgracht ziet er stukken beter uit dan toen zij rondhingen bij de oude veerstijger aan de Waterkant. Maar de vuilnishoop die er gekweekt wordt geeft aan, dat je de man uit de goot kan halen, maar de goot uit hem halen gaat moeilijk.

 HD

error: Kopiëren mag niet!