Positief dat er weer communicatie is

We hebben na een tijd van oponthoud nu eindelijk weer een multidisciplinair covidteam dat informatie verschaft aan de samenleving. We hebben in de vorige regeerperiode een sterk team gehad, waarvan sommigen toch de verleidingen van de roem niet aankonden en zich eerder als filmsterren zijn gaan gedragen. We vonden zeker dat de medici in het team en de NCCR-voorman een goede  job hebben gedaan in de eerste setting. De NCCR-voorman moet alsnog in de groep worden opgenomen. De minister van Volksgezondheid is arts dus de verleiding om technisch op covid-19 in te gaan zal hij niet kunnen weerstaan. Maar het is geen goede strategie gebleken, omdat ministers vooral gezien worden in Suriname als politieke ambtsdragers. De minister werkte op gegeven moment als een rode lap op een stier. Het covidteam heeft nu een goede trekker gevonden die wel ervoor kan zorgen dat de boodschap helder en duidelijk overkomt. De directeur van Volksgezondheid is erbij als arts en dat is ook een goede zaak. De infectioloog Vreden moet in het team worden opgenomen. Het optreden van donderdag 16 september 2021 was goed en het was niet toevallig. Technisch en representatief is er wel een team nu dat kan zorgen voor informatievoorziening, het afleggen van verantwoording en het beinvloeden van de samenwerking. Het collectief optreden, maar ook het leiderschap van de trekker van het covidteam geeft wel hoop. Men staat achter een boodschap en men gelooft er ook in. Belangrijk is dat er een consistent verhaal is met betrekking tot het beleid van de regering. We hopen dat er een goed communicatiebeleid is opgesteld welke gebaseerd is op de meertaligheid. Het is duidelijk dat in Suriname de gemeenschappen die minder geschoold zijn en minder geënt zijn op de Nederlandstalige media, minder geneigd zijn geweest om zich te laten vaccineren. Wij vinden nog steeds dat de boodschap nog teveel gebracht wordt in het Nederlands en dat zal maken dat de boodschap zal blijven hangen in een bepaalde kring. Suriname heeft een zeer uitgebreid spectrum van radio- en tv-stations. Enkele weken terug is bijvoorbeeld een online radiostation gelanceerd die gebaseerd is op een inheemse taal. Dit soort kanalen die gericht zijn op delen van de samenleving moeten meer betrokken worden om in de lokale talen de boodschap te brengen. En dat moet dan gebeuren door herkenbare persoonlijkheden en mediamensen van de verschillende gemeenschappen. De regering moet de artsen vanuit de verschillende groepen in de samenleving benaderen om in de lokale talen de boodschap te brengen. Het is gelukkig in Suriname zo dat er artsen zijn vanuit alle bevolkingsgroepen die ook nog de taal kunnen praten. In bepaalde groepen is het wel zo dat er relatief meer artsen zijn dan anderen, maar ze zijn wel in alle lagen aanwezig. Verplegenden met veel ervaring kunnen voor dit doel ook worden ingezet en ook hier moeten we zeggen dat deze in alle groepen te vinden zijn. Aanvullend moeten lokale leiders ook worden ingezet en ook de verschillende verenigingen van de traditionele gezagsdragers in het land. De regering moet ook de Iris inzetten zodat de vaccinatiegraad omhoog kan worden bijgesteld. Uit het relaas van het Surinaamse team blijkt duidelijk dat nog steeds de vaccinatie een belangrijk middel is om de situatie in het land naar een meer gunstig niveau te brengen. Het team heeft op zeer overzichtelijke wijze met cijfers aangetoond dat de personen die zijn gevaccineerd vele malen kwetsbaarder zijn dan de personen die wel zijn gevaccineerd. De manier waarop de cijfers worden gebracht is het zelfs te begrijpen is voor personen die minder kunnen lezen en het Nederlands minder machtig zijn. De oproep is nog steeds dat meer mensen zich laten vaccineren in Suriname. Uit de wijze waarop de vragen worden gesteld vanuit de media, blijkt dat een deel moeite heeft met de oproep van het covidteam aan de burgers om zich te laten vaccineren. Het team heeft duidelijk laten blijken dat het vanwege zijn discipline geen andere verantwoordelijkheid heeft dan de vaccinaties aan te bevelen. Inmiddels heeft de Suriname de luxe om verschillende soorten vaccins ter beschikking te hebben. Het is echter duidelijk dat de situatie niet mooi is. We hebben dagelijks teveel positief besmette personen. De druk op het medisch en verplegend personeel is hoog. Er is sprake van uitputting. Dat wordt allemaal verergerd door een brain drain die nu aan de gang is. De lichamelijke druk en de geestelijke druk op het medisch en verplegend personeel is zwaar. Verontrustend is ook dat de ic-bedden onder druk staan. Als we een tekort krijgen aan medisch en verplegend personeel, dan gaat een aantal bedden onbezet gelaten moeten worden ondanks de behoefte er is. Ons gezondheidszorg staat onder druk is terecht is door het covidteam de samenleving opgeroepen tot sociaal gedrag. Verontrustend is ook, en daartoe moet het team meer duidelijkheid geven, dat gevaccineerden roekelozer met elkaar omgaan in een hang naar meer vrijheid. Daardoor raakt deze groep meer besmet en belanden ze ook in de ic-zorg. Kortom, het is goed dat er meer communicatie is maar er is nog veel meer huiswerk te verzetten.     

error: Kopiëren mag niet!