De wilde busdienst van het Nationaal Vervoersbedrijf

Vorige week werd aangekondigd, dat de busdienst van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) op maandag 13 september hervat zou worden. Door het uitblijven van het inlopen van achterstallige betalingen door de regering, is daar niets van terecht gekomen. Dit onderdeel van het openbaar vervoer ligt daardoor nog steeds op haar gat. De bushouders die op contract de bus routes van het staatsbedrijf verzorgen houden de bussen in de garage.

Vervoersproblemen over weg en water

Een aantal bushouders heeft noodgedwongen hun bussen buiten de NVB om ingezet om zo toch aan een duitje te komen. “Wij hebben gezinnen en zijn gebonden aan vaste lasten en andere verplichtingen. Wij hebben geen vette bankrekeningen of spaargeld. Politiek wanbeleid heeft alles en iedereen uitgehold. Om te overleven zijn de bushouders bij de NVB  een wilde busdienst begonnen.

Uitputtingsstrijd

De bushouders die hebben besloten om buiten het NVB om te rijden op de lange afstand routes naar de districten voeren aan: “Dat doen wij om brood op tafel te kunnen leggen. Het is ook een tegemoetkoming om passagiers die ver uit de stad wonen van dienst te kunnen zijn. Maar de regering moet niet denken, dat zij door een uitputtingsstrijd ons op de knie zullen krijgen.

Boothouders in hetzelfde schuitje

De verenigde bushouders houden zich al maanden aan het stakingsparool en zijn voornemens die uit te voeren, totdat de overheid de achterstallige betaling heeft ingelopen. De NVB vervoert personen over weg en water. Voor de boothouders gelden dezelfde obstakels waarmee de protesterende bushouders kampen.

Enorme economische schade

De staking veroorzaakt verzuim, inkomstenderving, werkloosheid. Honderden werknemers uit bijvoorbeeld Commewijne die in Paramaribo werkzaam zijn kunnen niet aan het werk. Tientallen om niet te spreken van honderden werknemers in restaurants, warungs, winkels en in de huishouding verzuimen van het werk. Niet vergeten moet worden, dat het beginsel van no work no pay wordt gehanteerd. De bazen zijn niet karig met het verlenen van ontslag. Menigeen is zonder werk komen te zitten.

Populistische maatstaven

Naast achterstallige betaling is tariefsaanpassing een heet hangijzer. Gedacht wordt aan een model waarbij de vaststelling van de nieuwe tarieven uitgegaan wordt van populistische-maatstaven. Tot nu toe wordt het openbaar vervoer door de overheid gesubsidieerd. De lage inkomensklasse en de armen worden ontzien. In de nieuwe tarieven zullen de verhoogde kosten voor benzine, onderdelen, verzekering, keuring en bijkomstigheden ingecalculeerd en rekening gehouden worden met inflatie.

Prioriteit

De regering wordt van meerdere kanten aangeraden, om de stremming in het openbaar vervoer, die vanwege wanbetaling is ontstaan, bovenaan de prioriteitenlijst te plaatsen en weg te werken. Door het uitvallen van de NVB-bussen wordt er enorme economische- en andere schade geleden.

Topoverleg

President Chandrikapersad Santokhi heeft zich gezien het belang van goed functionerend openbaar vervoer ingelaten met de kwestie. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de bushouders zijn ook aangeschoven. 

Terwijl het gras groeit

Bushouder: “Er wordt gesproken over het efficiënter maken van het openbaar vervoer. Met allerlei geweldige woorden zoals duurzaamheid worden modellen aangedragen. Goede voornemens en mooie woorden. Maar, dat kunnen wij niet eten. Men zoekt het te ver. Het gaat om toekomstmuziek en gezien de trage overheidsmolen kan de verwezenlijking nog lang op zich laten wachten. Terwijl het gras groeit sterft het paar. Op het moment gaat het om geld dat de bushouders te goed hebben bij de overheid om brood te kunnen kopen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!